Inside: Granen & Grondstof

Exportcijfers slaan tarwemarkt murw

9 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks verdere dalingen, heeft de tarweprijs de bodem van de markt nog niet heeft gevonden. De oorzaken daarvoor moeten worden gezocht in Egypte, een stijgende euro en exportverwachtingen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dat de tarweprijs nog dieper weg kan zakken, bleek maandag maar weer eens toen het maartcontract in Parijs met 3 euro lager sloot op 153,25 euro. De laagste prijs sinds september. Dinsdag zette de daling door. Rond 15.00 uur CET noteerde de Matif 152 euro. Ook op de Amerikaanse markten belabberde prijzen. De CBoT settelde maandag op 458,50 cent per bushel.

Angst voor opstapelen Europese voorraden

De markt staat behoorlijk onder druk door zorgen over toekomstige contracten met importeur Egypte. Het cancelen van twee tenders nadat andere verschepingen niet aan de kwaliteiteisen zouden voldoen, vergroot de angst voor het opstapelen van de Europese voorraden. Bovendien loopt de EU al 15 procent achter in export met vorig seizoen.

Het is vooral Rusland dat de uitvoer naar Egypte heeft verhoogd. Het exportvolume ligt gemiddeld tussen de 4 en 5 miljoen ton per jaar, maar zal de komende jaren 6 miljoen ton bereiken. Ook naar andere bestemmingen loopt de Russische export goed. Dit jaar gaat Rusland naar verwachting van het Amerikaanse ministerie van landbouw (USDA) een nieuw exportrecord in tarwe vestigen.

Terwijl Russische exporteurs hun export met 3 procent zien stijgen tot een totaal van 23.5 miljoen ton, zal de Amerikaanse export terugvallen naar het niveau van 44 jaar geleden, tot 21.8 miljoen ton. De dure dollar maakt tarwe uit de VS duur voor handelaren met een andere munteenheid. Canadese exporteurs gaan naar schatting terug van een export van 24.1 miljoen ton vorig jaar naar 20.5 miljoen dit jaar.

Andere factoren die de markt verder de put in drukken zijn de gestegen euro. De prijsdaling is niet alleen merkbaar in Europa, want het Zwarte Zee gebied heeft de tarweprijs verlaagd om te kunnen blijven concurreren. Daar hebben de huidige weersomstandigheden de komende periode overigens weinig gevolgen, behalve dan dat de sneeuw smelt. Mocht het snel kouder worden, dan is er te weinig bescherming. Voor de fluctuatie op de wereldmarkten vormen vooral recordoogsten, een sterke dollar en goedkope olie de factoren die de markt kunnen laten klimmen en dalen.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden