Veel tarwe onder het ijs

Zachte winter biedt geen soelaas voor Russische tarwe

12 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

Rusland heeft dit jaar met een van de warmste winters sinds 1945 te maken. Dat hoeft niet direct goed nieuws te betekenen voor tarwegewassen. Gesmolten sneeuw verandert soms in ijs waardoor het flink te lijden heeft.

De Engelse agronoom Mike Lee laat aan Bloomberg weten dat in Centraal-Rusland ongeveer 10 tot 20 procent van alle percelen die hij heeft bezocht gedeeltelijk met ijs bedekt zijn. Deze velden liggen in de regio’s Kursk, Voronezh en Belgorod. Sneeuw die eerder viel is gesmolten en vervolgens in ijs veranderd.

Na ongeveer een week onder het ijs sterven de planten

‘Na ongeveer een week in het ijs beginnen de planten af te sterven’, legt Lee uit. ‘Gaat het echter snel dooien, dan is er niets aan de hand. Houden we een weertype waarbij het afwisselend vriest en dooit, dan worden de jonge planten door het ijs beschadigd.’

Uitzonderlijk warm weer heeft ervoor gezorgd dat veel van het sneeuwdek in Centraal-Rusland is gesmolten. Begin februari lag de temperatuur 7 graden Celsius hoger dan het langjarig gemiddelde. Ook de komende dagen blijft het uitzonderlijk warm. Sinds 1945 is het in sommige regio’s niet zo warm geweest begin februari, zegt de Russische staats weerdienst.

Een goed sneeuwdek is in dit deel van Rusland benodigd om de planten goed de winter door te helpen. De centrale regio is goed voor 19 procent van de totale tarwe oogst en volgens overheidsgegevens goed voor 61,8 miljoen ton tarwe in 2015. Begin januari lag in grote delen van de Oekraïne en het zuiden van Rusland sneeuw. Op 10 februari is die echter bijna volledig verdwenen, zo blijkt uit satellietbeelden.

Andrey Sizov, directeur van agro-researchbedrijf SovEcon, maakt zich niet zoveel zorgen. Hij erkent tegenover Bloomberg dat er risico bestaat maar, die zijn volgens hem niet kritiek. Lee ziet bij bedrijfsbezoeken vaak dat de gesmolten sneeuw in ijs is omgezet. Omdat er soms sneeuw op het ijs ligt wordt het geïsoleerd, waardoor het langzaam smelt.

‘Als we ons begin of half maart bevonden maakte ik me niet zo’n zorgen’, zegt Lee. ‘Echter, het is begin februari en we kunnen nog genoeg winterweer krijgen de komende vier tot zes weken. Smelt de sneeuw en wordt op het bestaande ijs nog een laag gevormd, dan is dat desastreus voor de tarweplanten.’ Op zijn eigen website laat Lee weten dat de situatie niet kritisch is. Helemaal vrij van problemen is de winter echter ook niet, meent hij.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden