LTO blijft tegen

Spraakverwarring over lupine-verbod als eiwitgewas

26 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness - 5 reacties

Het ziet ernaar uit dat de teelt van lupine toch niet strafbaar wordt. De lupine-variant die als sierplant in tuinen wordt gebruikt, blijft echter wel gewoon ter discussie staan. Toch vreest LTO dat het beleid ook de telers van de Europese lupine gaat raken.

De laatste weken is er een behoorlijke discussie ontstaan over de mogelijke uitbreiding van de lijst van invasieve soorten in Europa door Europese wetgeving die sinds 1 januari 2015 van kracht is. Lupine is één van de planten die mogelijk aan de lijst wordt toegevoegd, maar daarover is nu flink wat spraakverwarring ontstaan, zo constateert het Louis Bolk Instituut op haar website. 

Teelt van lupine voor diervoering en menselijke consumptie niet ter discussie

Het plantengeslacht bevat meer dan 100 soorten met uiteenlopende groeiwijzen. De vier soorten, waaarvan drie inheems zijn, die als veevoer of voor menselijke consumptie worden gebruikt, zijn eenjarig en vertonen in Noord-Europa geen invasief gedrag. Het instituut benadrukt dan ook dat de teelt van lupine voor diervoeding en menselijke consumptie niet ter discussie staat.

Daarentegen kan de uitkomst van de inventarisatie wel gevolgen hebben voor de overblijvende (dus meerjarige) soort, de vaste lupine, Lupinus polyphyllus. Deze lupine komt oorspronkelijk voor aan de westkust van Noord-Amerika en is sinds 1826 in Europa ingevoerd om als sierplant in tuinen te worden gebruikt. L. polyphyllus komt sindsdien in grote delen van Europa, waaronder Nederland, ook verwilderd voor in wegbermen en langs spoorwegen. Over deze laatste soort is nu een inventarisatie gestart naar het invasieve karakter, aangevraagd door Tsjechië.

Toch vindt LTO Nederland een eventueel verbod nog steeds te ver gaan. ‘Inderdaad staat alleen de uitheemse Amerikaanse vaste lupine op de beruchte ‘lijst’ en treft daarmee kwekers en particulieren. Het voornemen betekent een teeltverbod voor een veel gebruikte beeldbepalende tuinplant, met de verplichting voor alle inwoners en overheden van Europa om deze planten in hun tuin, in het openbaar groen, echt overal te vernietigen. Dit schiet echt zijn doel voorbij, en dit is maar één voorbeeld van de volstrekte willekeur van de regeling die veel meer mensen en partijen gaat treffen dan alleen kwekers en verkopers’, stelt de belangenorganisatie in een reactie.

Verbod van Amerikaanse lupinesoort raakt wel degelijk ook de telers van Europese lupine

LTO wijst erop dat wanneer dit voornemen tot wet verheven wordt, uiteindelijk het aspect van controle aan de orde komt. ‘Controleurs moeten dan onderscheid gaan maken tussen de Amerikaanse lupine en de Europese lupine (voor diervoeding en groenbemesting).

LTO vraagt zich af of controleurs dat onderscheid kunnen maken. Daarmee dreigt het verbod van de Amerikaanse lupinesoort wel degelijk ook de telers van de Europese lupine te raken. Kortom, de stap naar een totaalverbod op de hele ‘familie lupine’ is klein’, zo vreest de woordvoerder.

Hij blijft er dan ook bij dat het beleid om invasieve soorten in Europa terug te dringen, door schiet. ‘Het dreigt nu economische gevolgen te hebben voor boeren en tuinders. Vandaar de brandbrief van onze voorzitter Albert Jan Maat aan Europees secretaris Karmenu Vella.’
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
5 reacties
Erika Otten 26 Februari 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10868431/Spraakverwarring-over-lupine-verbod-als-eiwitgewas]Spraakverwarring over lupine-verbod als eiwitgewas[/url]
Ik heb genoten van de prachtig bloeiende lupinevelden in Nieuw-Zeeland.Schitterend kleurrijk stukje natuur.
G.J.C.Schilthuis senior 7 Maart 2016
Wat beweegt Tsjechië om een dergelijk voorstel te doen? Hebben ze in deze tijd van grote Europese problemen niets beters/relevanters om zich druk over te maken?
madeleine 17 Maart 2016
ik ben dol op die plant in mijn tuin. bloeit zo prachtig. en ook heel mooi blad. kijk eens naar 1 regendruppel op een lupineblad! zo mooi! En goed voor de grond en overheerst totaal niet. zonde zonde als ik die er straks moedwillig uit moet slopen, en daar wordt dan kennelijk Tsjechië blij van. Raarrrrr! Kan ik niet snappen.
niko maree 5 April 2016
een voorbeeld van een besluit dat gaat leiden tot het einde van 'een' Europa.
een referendum hierover i.p.v. Oekraïne zou of zal duidelijk maken bij hoeveel Nederlanders dit soort besluiten tot nog grotere weerzin leidt. .
Wim Heinecke 1 Juni 2016
Het gaat er op lijken dat onze leiders in Europa volledig de weg zijn kwijtgeraakt of op z'n Rotterdams "van de pot gepleurd" .Wat is er nou mooier dan een bloeiende Lupine ? Ze hebben er duidelijk geen verstand van. Als ze dan wat willen verbieden dan kunnen ze beter hun pijlen richten op bijvoorbeeld Zevenblad wat wel een bijna onuitroeibare plant is die oorspronkelijk uit Amerika komt. Je hoort nogal vaak van mensen dat een door hun gekochte Lupine na een paar jaar spontaan verdwenen is.
Bert 2 Oktober 2016
De EU is een infantiele vereniging met een stelletje klunzen van de bovenste plank. Een stelletje kinderen dat niets anders probeert als de baas te spelen. Welke wereldvreemde persoon haalt het in zijn hoofd om een plant als lupine, welke variant dan ook, te willen verbieden. Het is werkelijk van alle ongedierte besnuffeld om met dit soort volledig zinlose voorstellen te komen om de burgers de vrijheid en democratie te willen nemen. En daar moeten wij dan ook nog eens belasting voor betalen. Het is werkelijk de allerhoogste tijd voor een Nexit. De Britten worden vrij en wij moeten deze EU-ellende steeds verder meemaken. De EU in zijn huidige vorm is een nog rottiger systeem als dat wat we in de jaren 40 hadden.
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden