Areaal 2016 omhoog

Vlasmarkt booming door afzetgroei en krap aanbod

29 Februari 2016 - Redactie Boerenbusiness

De markt voor vlas zit al enige jaren in de lift en de afzet van vezels verloopt erg vlot. Dat is ook te zien aan de cijfers over de eerste zes maanden van het verkoopseizoen 2015/16 die vrijdag tijdens de ledenvergadering van Vlas en Hennep.NL in Axel werden gepresenteerd.

Een marktgroei van 40 procent in tien jaar. Dat hebben Frankrijk, België en Nederland tezamen gepresteerd in een mondiale textielvezelindustrie waarin vlas maar 1 procent voor zijn rekening neemt. De drie landen produceerden tien jaar terug ongeveer 100.000 ton lange vezels per jaar, op dit moment is er een markt voor 140.000 ton.
De stijging is mede veroorzaakt door collectieve promotie door CELC, de Europese vlas- en henneporganisatie. Als kleine speler is het zaak het product steeds opnieuw onder de aandacht te brengen bij modeontwerpers, opleidingsinstituten en het grote publiek.

Frankrijk, België en Nederland zijn goed voor ruim 80 procent van de mondiale productie van lange vlasvezels die hun afzet vinden naar de textielindustrie. Hiervan neemt Frankrijk het grootste deel van de productie voor zijn rekening. Het aandeel van Nederland is ongeveer 3 procent , de oppervlakte in Nederland was in 2015 zo’n 2.300 hectare.
Ook de controles op de samenstelling van textielproducten die CELC heeft opgezet, dragen bij aan vergroting van de afzet. Door controles kwam namelijk aan het licht dat er dikwijls ramie wordt gebruikt terwijl op het etiket sprake is van vlas.

13

procent

hoger is prijs lange vezels dan in 2014

Naast een groeiende afzet was er afgelopen jaar ook sprake van krapte op de markt. De vlasverwerkers hebben nauwelijks vezelvoorraden. De uitzaai in de drie landen lag in 2015 op 95.000 hectare; 16 procent meer dan in het jaar ervoor. Omdat de opbrengsten gemiddeld genomen niet hoog waren, is de vezelproductie niet gestegen. In de periode juli tot december 2015 werd 53.700 ton lange vezels geproduceerd. De totale verkopen in deze periode lagen vrijwel op hetzelfde niveau.

De gemiddelde lange vezelprijs ligt 13 procent hoger dan in de periode juli tot december van het jaar 2014. Voor Nederland lag de gemiddelde lange vezelprijs in de periode juli tot december 2015 op 2,30 euro met een range van 1,90 tot 2,60 euro.
Normaal is er bij vlasvezel sprake van een aanzienlijke spreiding van de verkoopprijzen rondom het gemiddelde. Dit hangt samen met de kwaliteit van de vezel; fijnheid, zuiverheid, kleur en sterkte spelen een belangrijke rol. Op dit moment is die spreiding in prijzen kleiner. Ook de mindere kwaliteiten worden tegen goede prijzen verkocht.

Voor 2016 verwacht Vlas en Hennep.NL een stijging van het areaal met 10 tot 15 procent ten opzichte van 2015. Voor de afzet hoeft dat volgens Bart Depourcq, voorzitter van de Europese vlas- en henneporganisatie CELC, geen problemen op te leveren. 'Dat het verschil in prijs tussen vezels van een goede kwaliteit en een mindere kwaliteit door een verruiming van het aanbod mogelijk weer iets groter wordt, is logisch. Dat geeft een stimulans om te blijven streven naar een vezel van goede kwaliteit.'

Daarbij is stabiliteit van prijzen van belang, stelt Depourcq. 'De belangrijkste afnemer van vlasvezels, China, is een grote exporteur van garens. De prijzen daarvan zijn de laatste vijf jaar vrij stabiel, gerekend in dollars, terwijl de hoeveelheid garens, die door China in deze periode geëxporteerd werd, steeg met 50 procent . Ook bij de export van geweven stoffen vanuit China waren de prijzen eveneens vrij constant.'

De prijsstijging van vlasvezels (in euro’s), die de laatste tijd te zien was, is voor een belangrijk deel toe te schrijven aan de stijging van de dollarkoers. Dat we dit voordeel van de wisselkoers naar ons toe hebben weten te halen, is naar het oordeel van Depourcq niet vanzelfsprekend. ‘Het hangt samen met het krappe aanbod en het betekent ook dat de vlassector er altijd alert op moet zijn dat overproductie voorkomen wordt.’

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

vlas
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden