Inside: Granen & Grondstof

Tarwe maakt fikse prijssprong op Matif

15 Maart 2016 - Redactie Boerenbusiness

Bij omschakeling naar het meicontract voor tarwe heeft de Matif in Parijs op de eerste handelsdag deze week een fikse prijssprong gemaakt. Ook werden forst meer contracten verhandeld. Op de CBoT vlakte de koers juist iets af maar blijft ook die notering positief gestemd.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gedurende week 10 wist de Matif iets op te krabbelen uit het dal van week 9, toen een absoluut dieptepunt van 140,75 euro per ton werd genoteerd. Aan het einde van week 10 was dat 144,50 euro per ton. Bij het expireren van het maartcontract ging prijsniveau echter flink omhoog. Maandag werd een slotkoers van 156,25 euro per ton op de borden gezet. Daarmee bevindt het zich op het niveau uit week 5.

11,75

euro/ton

kwam er op de tarweprijs bij omschakeling naar het meicontract

Dinsdagmiddag (12:25) moet de koers weer iets inleveren en staat het op 155,75 euro per ton. Het septembercontract noteert ook iets lager, met 164,25 euro per ton. Het decembercontract doet 169,50 euro en kleurt daarmee eveneens rood.

Wat de tarwenoteringen in zowel Parijs als Chicago weleens kunnen gaan beïnvloeden is de strategie van de Russische markt. Nu de roebel weer in sterkte toeneemt zetten exporteurs druk op de boeren om hun tarwe voor een lagere prijs te verkopen. Doen ze dat niet, dan verliest het land zijn concurrentie voordeel. De graanprijzen zijn inmiddels wat afgenomen, maar niet voldoende om de 2 procent valutastijging te pareren.

Consultancy bureau SovEcon verwacht dat graantelers inderdaad afscheid zullen nemen van hun voorraden. Zij hebben namelijk geld nodig voor het nieuwe groeiseizoen. Inmiddels is 26 miljoen ton graan geëxporteerd, waarvan 19,2 miljoen ton tarwe. Dat meldt de Russische overheid. Dit zou een stijging van 3 procent inhouden. Inmiddels is ruim 500.000 hectare zomergranen ingezaaid. Flink meer dan vorig jaar het geval was. Dankzij gunstige temperaturen ontwikkelen gewassen zich in rap tempo. Echter, sommige regio’s blijven met een slechte stand te maken houden.

Ondanks alle hoop van handelaren en exporteurs vlakte de notering in Chicago wat af. Op donderdag werd een piek van 173,25 dollar per ton bereikt. Het bleef vervolgens rond die prijs. Maandag 14 maart stond de slotkoers wederom op dat niveau en is het contract inmiddels geëxpireerd.

Exporteurs brachten maandag goed nieuws. Zo is 100.000 ton harde tarwe aan China verkocht. Daarmee bloeit de hoop op dat dit land toch weer aan de markt is. Strubbelingen bij de export vanuit Brazilië spelen de VS ook in de kaart. Desondanks is de tarwe export dit jaar toch met 17 procent afgenomen t.o.v. 2015, zo berichtte het USDA. Een verdere stijging van de tarweprijs wordt niet plausibel geacht door analisten.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden