Inside: Granen & Grondstof

Tarwemarkt start juni met flinke klapper

7 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

Zowel in Europa als de VS houdt het weer de termijnmarkten bezig. Of het nu gaat om extreme droogte of extreem veel regenval, beide zijn negatief voor de teler en werken prijsopdrijvend. De Matif tempert zijn stijgende koers na vier opwaartse dagen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Gisteren – maandag 6 juni – noteerde de Matif in Parijs nog een nieuw hoogtepunt van 171,25 euro per ton. Daarmee komt het op een gelijk bedrag als waar 2016 mee werd begonnen. De prijsspurt heeft alles te maken met het weer in Europa. Het noodweer in delen van Frankrijk en Duitsland werkt als katalysator voor de prijs. Daar wordt zelfs op de CBoT iets van gemerkt.

De tarwenotering in Parijs stond gelijk aan het niveau van begin dit jaar

Inmiddels kleuren de borden in Parijs alweer rood (dinsdagmiddag 15.20). Het septembercontract staat nu op 169,25 euro per ton en die voor december op 174 euro per ton. Ook koolzaad en maïs leveren daar iets in. In Londen zit de prijs van voertarwe nog wel in de lift. Ook daar was de afgelopen dagen een prijsrally zichtbaar.


De CBoT in Chicago noteert voor alle tarwetermijncontract fiks hoger. In één klap ging de prijs van 170 naar bijna 183 dollar per ton. Ook nu ziet het er positief uit, met een plus voor alle contracten. Dinsdagmiddag komt het julicontract uit op 507,50 cents per bushel en het septembercontract op 517,75 cents per bushel. Het was in de tweede helft van april dat dit niveau werd bereikt. Ook daar gaat het om een weermarkt. In grote delen van de Midwest is het kurkdroog of zeer droog aan het worden, als gevolg van de La Nina die een El Nino opvolgt. In het uiterste zuiden – waar de oogst in gang is – zijn ook problemen met overstromingen.

Ondanks de overstromingen in Frankrijk heeft staatsstatistiekbureau Agreste het tarweareaal naar boven bijgesteld, met 1,4 procent. Die komt naar verwachting uit op 5,3 miljoen hectare en 357.000 hectare durum tarwe. Een stijging van 12 procent. De arealen zonnebloemen en korrelmaïs leveren 5 procent in, in areaal.

Grote verliezer is winterkoolzaad. Ondanks een stijgende oppervlakte (+1,2 procent) verwacht Agreste dat de gemiddelde opbrengst met 4,9 procent af zal nemen ten opzichte van vorig jaar. Ook de opbrengst van wintergerst wordt teruggeschaald, maar het niveau blijft gelijk aan het gemiddelde van 2011 tot 2015. De productie komt daarmee slechts een halve procent lager uit.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden