Suikeropbrengst 2016 onzeker

Vraag en aanbodspel van LLB's komt los

22 Juni 2016 - Niels van der Boom

Donderdag 16 juni viel bij alle suikerbietentelers van coöperatie Cosun een brief op de mat met daarin informatie over de toekomstige bietenteelt. Met het toewijzen van de LLB’s is ook het vraag en aanbodspel gestart. Geen slechte zaak, zo meent de verwerker zelf.

Suikerbietentelers die hun bieten aan Cosun leveren kunnen aangeven of zij interesse hebben in een areaaluitbreiding van 20 procent. Het is alles of niets. Jan-Willem van Roessel , secretaris van de RvB van Cosun, legt uit waarom: ‘Suiker Unie heeft haar productiecapaciteit opgeschaald om 20 procent extra suikerbieten te kunnen verwerken. Die beslissing is genomen en de investeringen reeds gedaan. Telers kunnen ook aangeven helemaal niets extra’s te willen telen of belang te hebben bij meer dan 20 procent. Het hangt van de situatie af of dat mogelijk is.’ Op de vraag of het al storm loopt met het aanvragen van LLB’s kan de secretaris nog geen antwoord geven.’

De vrije LLB prijs ligt niet veel hoger dan 5,50 euro

Met een LLB-prijs van 5,50 euro voor één ton bieten á 17 procent suiker liggen de kosten voor uitbreiding fors lager dan bij het huidige quotumsysteem. Dit voorjaar lag de prijs tussen 50 en 60 cent per kilo poolsuiker. Een LLB kost omgerekend – bij de coöperatie – momenteel 3 cent per kilo poolsuiker.

Van Roessel raadt telers, die geen ambitie tot uitbreiding hebben, wel aan om voor 20 procent extra te tekenen. ‘De investeringen hiervoor zijn reeds gedaan. We hebben ons gerealiseerd dat – net als bij de suikerreferentie – er handel in LLB’s gaat plaatsvinden. Telers kunnen de extra LLB’s pakken om door te verkopen.’ Uit berichten op het forum van Boerenbusiness, maar ook elders op internet, lijkt die vraag ook te ontstaan. Voor de verkopende partij blijft het lastig. De koper is meestal niet bereid veel meer dan die 5,50 euro per bewijs te betalen. Moet je wachten tot meer duidelijk is – na 2017 – of is er Europees gezien dan zoveel surplussuiker dat de markt verzadigd raakt en de animo om bieten te telen daalt?

De stijgende suikerprijs, na een periode van matige prijzen, geeft momenteel vertrouwen op de markt. Echter, die prijs wordt gedeeltelijk opgevoerd door (fors) lagere rietsuikeropbrengsten in onder andere Thailand en Brazilië. Volgend jaar kan het zomaar weer anders zijn. De suikermarkt is immers zeer volatiel. Ook andere West-Europese landen met een sterk gevestigde bietenteelt willen graag uitbreiden.

Of meer bieten telen interessant is hangt van zowel de ondernemer als het bedrijf af. In intensieve teeltregio’s als bijvoorbeeld Flevoland en Noord-Holland zit het bouwplan al vaak overvol. (Poot)aardappelen, uien en wortelen zullen niet snel voor bieten worden ingeruild. Groei vindt op extensieve bedrijven plaats.

Op LLB's is het niet mogelijk om af te schrijven als bedrijf

Coen Knook, van agrarisch makelaar De Dijken, verhandelde in het verleden veel bietenquotum. Ook hij merkt dat de vraag naar LLB's op gang komt. 'Met de verkoop van bietenquotum zagen we dat vooral telers in Drenthe, West-Brabant en de Zuid-Hollandse Eilanden bij willen kopen. Zij hebben vaker een extensief bouwplan, ruimte en een ambitie tot uitbreiding', weet hij. 'Dat zal met de LLB's nu ook zo gaan. Ik raad ook aan de extra LLB's te pakken. Er zijn telers die fors willen uitbreiden.' Qua prijzen tast ook Knook nog een beetje in het duister. De markt moet zich nog ontwikkelen. De makelaar noemt ook nog een valkuil: 'Op de aanschaf van quotum kon je als bedrijf financieel afschrijven. Dat is een reden waarom wij het afgelopen jaar nog behoorlijk veel hebben verhandeld bij de groeiers. Op LLB's is dat niét mogelijk, net als bij aandelen.'

Uitbreiden kunnen de bedrijven sowieso. De toewijzing voor 2017 heeft Suiker Unie op 112 procent gezet. Inclusief de 20 procent LLB-uitbreiding kan een bietenteler al 30 procent groeien. Tot 15 juli kan op het aanbod worden gereageerd.

Cosun maakt op 22 juni de groeipuntdatum voor het gewas bekend. Die komt uit  op 19 juni. Het warme weer heeft de achterstand van een laat voorjaar gedeeltelijk gecompenseerd. Het groeipunt komt vier dagen eerder uit dan vorig jaar, maar nochtans vier dagen na het vijfjaargemiddelde. Het groeipunt is het startpunt van de diktegroei. Het groeimodel voor de suikerproductie geeft momenteel 13,7 ton suiker per hectare aan. Het is echter de vraag hoeveel het ondergelopen areaal bieten in Zuidoost-Nederland gaat leveren. De verwerken brengt momenteel in kaart hoeveel hectare getroffen is en hoeveel als verloren kan worden beschouwd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Suikerbieten

Grote vraag naar LLB’s stuwt prijs tot recordhoogte

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden