Voor 18 maanden

Glyfosaat krijgt uitstel van executie van EU

29 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

De deadline voor de nieuwe toelating van de herbicide glyfosaat ligt op 30 juni 2016. Op het laatste moment, twee dagen voor de deadline, stemde de Europese Commissie in met een verlenging van 18 maanden. Daarmee komt nog geen einde aan de langslepende kwestie.

Vytenis Andriukaitis, Eurocommissaris voor Gezondheid, maakte dinsdag tijdens een vergadering in Luxemburg bekend dat glyfosaat achttien maanden uitstel van executie krijgt. Het was vijf voor twaalf voor de veelgebruikte herbicide, omdat de Europese toelating ervan over twee dagen afliep.

2019

februari

tot die maand loopt de nieuwe toelating

Glyfosaat zorgt al meerdere jaren voor verdeeldheid en discussie in de Europese Unie. Het gaat vooral over het feit of de werkzame stof kankerverwekkend is of niet. Sommige studies tonen aan van wel, andere van niet. Bijvoorbeeld die van EFSA. De studies worden onderling ook weer zwaar bekritiseerd.

Op 13 april gaf het Europees Parlement nog goedkeuring voor hernieuwing van de licentie. Daarna volgde nog een oordeel van het comité van de Fytofarmaca Sectie en vervolgens een stemronde van het Parlement. Daarin wist het middel geen nieuwe toelating te krijgen. De benodigde meerderheidsstemmen werden dinsdag niet behaald.

Boeren kunnen nu tot tenminste 1 februari 2019 over glyfosaat beschikken. In de tussentijd moet de European Agency for Chemical Products (ECHA) opnieuw beoordelen of de werkzame stof gevaar oplevert voor de volksgezondheid. De originele nieuwe toelating was voor een periode van 15 jaar bedoeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden