Dreiging schimmelziektes

Egyptische tarwe-import verhinderd door kwaliteit

29 Juni 2016 - Redactie Boerenbusiness

Een aanhoudend nat weertype in belangrijke Europese graanregio’s heeft ervoor gezorgd dat zorgen omtrent schimmelinfecties toenemen. Eén van de belangrijkste kopers; Egypte, zal naar verwachting meer moeite moeten doen om ‘schone’ tarwe te vinden, die aan hun eisen voldoet. Dat zet de markt onder druk, schrijft Bloomberg.

Aan het begin van dit jaar, en opnieuw eerder deze maand, wees de Egyptische overheid verschillende ladingen Europese tarwe af. De oorzaak: Een besmetting met fusarium en Claviceps-schimmel (Moederkoorn of Ergot in het Engels). Ondanks dat de partijen aan de Europese exportnorm voldoen accepteert het land deze niet. Egypte hanteert een zero-tolerance beleid voor alle schimmelinfecties.

Regen in Frankrijk – de grootste leverancier van tarwe voor Egypte –, Duitsland, Rusland en Oekraïne zorgt ervoor dat de omstandigheden waarin graanschimmels goed gedijen rap toenemen. Zo verliep de bloei erg nat. Onder exporteurs en kopers neemt de zorg toe. Zij verwachten wederom problemen in de Egyptische havens, wanneer de tarwekwaliteit minder dan uitstekend is.

Egypte is de graadmeter voor het Afrikaanse continent

Egypte koopt jaarlijks voor miljarden dollar aan tarwe, om hun gesubsidieerde project te voeden, waarbij brood wordt gebakken voor de bevolking. De Egyptische import wordt als graadmeter gezien voor de gehele tarwe-import in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Volgens een woordvoerder van het International Grains Council in Londen wordt het erg lastig om aan de strenge eisen te voldoen dit jaar.

Regenval in mei en begin juni heeft er in Rusland en Oekraïne voor gezorgd dat een ideale broedplaats voor fusarium-aantasting ontstond. Die is dan ook op veel plaatsen aanwezig. Of dit ook tot meer problemen met Ergot (moederkoorn) leidt is nog moeilijk te zeggen. Een aantasting met fusarium zorgt voor de ontwikkeling van mycotoxinen. Hiervoor wordt een limiet vastgesteld. Internationaal ligt dit niveau op 0,05 procent. De Egyptische minister van landbouw heeft echter al aangekondigd haar zero-tolerance beleid te blijven hanteren.

Exporteurs verwachten dat het kabinet binnenkort wel toestemming zal verlenen om de 0,05 procent grens te gaan hanteren. Dat levert een onzekere situatie op bij exporteurs. In reactie hierop bieden zij geen partijen aan, of wordt de prijs verhoogd. Het nieuwe marketingjaar voor de Egyptische overheid start op 1 juli. Normaalgesproken wordt eind juni al begonnen met het aankopen van tarwe uit Europa. Dit jaar is dat nog niet het geval.

Omdat de bloeiperiode van tarwe nat is verlopen worden meer problemen verwacht. In Frankrijk viel in deze periode meer dan de dubbele hoeveelheid neerslag, ten opzichte van het langjarig gemiddelde. Ook Nederlandse telers hebben inmiddels ondervonden dat meer fusarium-aantasting is te vinden. De Franse tarweoogst start over tien tot veertien dagen. Pas dan wordt duidelijk hoe groot de aantasting is. In afwachting van meer duidelijkheid blijft de graanhandel aarzelen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden