Verwachtingen Rabobank

Sojamarkt blijft het beste jongetje van de klas

1 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Stijgende arealen, veel voorraad en hoge opbrengsten – in het geval van tarwe – blijven de Amerikaanse grondstoffenmarkten onder druk zetten. Dat concludeert het internationale team van Rabobank aan de hand van USDA-data. In iedere achtertuin groeit dit jaar maïs, zo lijkt het. Soja blijft daarmee de beste kaarten in het bezit hebben.

In haar meest recente Agri Commodity Market Research analyseert Rabobank de junicijfers van het USDA markrapport. Alle ogen zijn momenteel gericht op wat het weer gaat doen en voorlopig zal dit ook zo blijven. Reden voor zorgen zijn niet aanwezig en dat blijft de noteringen onder druk zetten. Van de drie grondstoffen tarwe, maïs en soja heeft laatstgenoemde de beste kansen om een fatsoenlijk resultaat neer te zetten voor akkerbouwers.

De komende weken zijn cruciaal voor maïs en soja

De sojamarkt heeft een aantal voordelen aan zijn kant staan. Zo loopt de export goed door en stijgt het areaal niet heel veel. Het gaat om 1,3 procent tegenover maarliefst 7 procent bij korrelmaïs. Als gevolg van de goede uitvoercijfers komt naar schatting van het USDA de eindvoorraad 32 miljoen bushel lager uit. Dat biedt perspectief. Verloopt de maïsoogst voorspoedig, dan neemt de voorraad daar enorm toe, tot ruim 2 miljard bushel. Ondanks goede opbrengsten op dit moment in het seizoen zakt tarwe niet zo ver af als de maïs notering. Wel stijgt de voorraad naar schatting met 30 procent.

Tenzij het weer roet in het eten gaat gooien kan de VS over enorme voorraden beschikken. De komende weken, waarin de maïs bestuift moet worden en de soja begint te bloeien. De gewassen staan er beter dan gemiddeld op echter, in de Midwest is het wel droog. Het niveau bodemvocht is de laagste sinds 2012. Regen is voor een goede gewasontwikkeling van grote noodzaak.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Amerikaanse boer ziet minder in tarwe en maïs

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden