La Niña en valuta-effecten

Suikerprijs terug op niveau van begin 2013

8 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

De wereldwijde suikerprijs stijgt flink sinds begin 2016, meldt het Agri Montor: Softs rapport van ABN AMRO vrijdag. Met een prijstoename van 38 procent heeft suiker de hoogste stijging van alle agro-grondstoffen. De actuele suikerprijs is terug op het niveau van begin 2013.

Er zijn verschillende redenen waardoor de suikerprijs al enige tijd stijgt. Een van de belangrijkste redenen is dat er tekorten aan suiker worden verwacht in de komende jaren. Voorheen was er altijd een productieoverschot van suiker. De verwachting is dat het tekort voor 2016/17 ruim 7 miljoen ton zal zijn. Dit tekort wordt verklaard door de heftige regenval in belangrijke Braziliaanse productiegebieden mede door de effecten van La Niña. 

De sterker geworden Braziliaanse munteenheid real heeft veel effect op de prijsstijgingen van suiker

Een andere verklaring voor de forse prijsstijgingen zijn de ontwikkeling van vraag en aanbod en de valuta-effecten. De sterker geworden Braziliaanse munteenheid real heeft veel effect op de prijsstijgingen van suiker aangezien Brazilië de belangrijkste producent van suiker is. De Braziliaanse real (BRL)  steeg in de afgelopen zes maanden met 25 procent.

Het rapport geeft aan dat de verwachting is dat de Braziliaanse real ten opzichte van de dollar nog licht zal oplopen van het huidige niveau van USD/BRL 3,289 naar USD/BRL 3,35. Dit zou een verdere prijsstijging van suiker met zich mee kunnen brengen. Daarnaast is de verwachting dat China in de tweede helft van 2016 dan ook meer zal gaan importeren. Dit aangezien de Chinese import achter blijft bij de flinke consumptiestijging van de afgelopen jaren. De toenemende vraag zou weer een prijsverhogend effect kunnen hebben.

De verwachte eindejaar prijs van de ABN AMRO is 18,75 USDc/lb,  dat is een stijging van  3,25 USDc/lb ten opzichte van eerdere schattingen. De prijs ten opzichte van de huidige spotkoers nog wel wat dalen.
 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden