Fors meer tarwe verwacht

Rijdt Rusland de EU-tarwemarkt in wielen?

15 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Voorlopige cijfers over de graanoogst in Rusland wijzen erop dat een recordvolume tarwe en andere granen geoogst gaat worden. Het volume ligt in ieder geval fors hoger dan vorig jaar het geval was. Ook voor de Oekraïne is dat het geval. De kwaliteit is wel een spelbreker.

Volgens de meest recente schatting van het Russische landbouwministerie komt de tarweoogst in het land dit jaar uit op 64 miljoen ton. Een toename van ruim 2 ton ten opzichte van oogst 2015. Toen werd 61,8 miljoen ton geoogst.

17

procent

ligt de tarweopbrengst gemiddeld hoger in Rusland dit jaar tov '15

Op 14 juli hadden Russische boeren in totaal 4,3 miljoen hectare granen en peulvruchten geoogst. Goed voor een totaal volume van 18,2 miljoen ton met een gemiddelde opbrengst van 4,25 ton per hectare. Vorig jaar was op dit punt 15,5 miljoen ton geoogst met een gemiddelde van 3,73 ton per hectare. Droogte speelde toen een grote rol.

In het zuiden van Rusland is de oogst het verst gevorderd. Daar is 2,4 miljoen hectare reeds gedorst. De opbrengsten liggen er gemiddeld op 4,66 ton per hectare, met een totaal volume van 11,2 miljoen ton. In district Wolga liggen de opbrengsten met 2,8 ton/ha het laagste.

Winter- en zomertarwe zijn het meeste geoogst. In totaal 3,2 miljoen hectare, goed voor 14,1 miljoen ton ofwel 4,42 ton/ha. Daarnaast 2,5 miljoen ton gerst en 837.000 ton koolzaad. Tegenvallende berichten over de graankwaliteit komen ook in Rusland aan het licht.

In de Oekraïne stond de teller op 14 juli op 10,57 miljoen ton geoogste granen en peulvruchten. 32 procent van het totale areaal. De opbrengst komt gemiddeld op 3,5 ton/ha uit tegenover 3,14 ton/ha vorig jaar. Het totale volume omvat 1,5 miljoen ton tarwe met een gemiddelde van 3,74 ton/ha. Dat blijkt uit data van de Oekraïense overheid.

Terwijl de Franse verwachtingen voor de tarweoogst – en dan met name vrees voor de kwaliteit – in Europa steeds meer tot zorgen baart drukt het Russische tarwenieuws de Matif-koers de kop in. Dinsdagmiddag sloot de beurs in Parijs op 158,50 euro per ton voor het septembercontract met een omzet van 8.916 contracten. Daarmee is de koers weer iets gedaald ten opzichte van eerder deze week. Ook op de CBoT staat de notering onder druk. Ook daar wordt veel graan geoogst. Een mogelijke droogteperiode in de Midwest kan echter voor een verandering in de stemming zorgen.

Vrijdagochtend (11:20) kleurt de Matif weer groen. De koers staat nu op 159,50 euro per ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Marktupdate Granen

Tarwe laat op meerdere fronten herstel zien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden