Nieuw tijdperk na quotum

British Sugar belooft hogere bietenprijs en marktbonus

18 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Britse suikerbietentelers gaan volgend seizoen ten minste 8.4 procent meer verdienen aan hun suikerbieten. British Sugar garandeert voor seizoen 2017/18 een minimumprijs van 26 euro (22 pond) per ton.

Daarnaast geeft de enige verwerker van suikerbieten in Groot-Brittannië in het eerste jaar na het vervallen van het Europese suikerquotum een bonus als de Europese suikerprijzen hoog uitpakken. Dit seizoen betaalt de producent een suikerprijs uit van 24 euro (20,30 pond) per ton.

Marktbonus en keus voor meerjarig contract geven mogelijkheid om te plannen en investeren

Telers hebben voor volgend seizoen de keus uit één- of driejarige contracten. De bonus wordt uitgekeerd als de Europese suikerprijs over het hele verkoopseizoen boven een gemiddelde uitkomt van 475 euro per ton met een maximum van 700 euro.

Aanzet tot de prijsstijging zijn gesprekken tussen British Sugar en boerenbond NFU. Daaruit kwamen de volgende twee mogelijkheden: een eenjarig contract met 10 procent van de suikerverdiensten als marktbonus en een driejarig contract met een bonus van 25 procent als de suikerverdiensten boven het vastgestelde niveau van 475 euro per ton uitkomen.

Bij goede marktomstandigheden profiteren de telers van de voordelen, stelt agri directeur Colm McKay. ‘Naast zekerheid betekent dit ook dat suikerbieten mee kunnen concurreren op gewasniveau en dat British Sugar mee kan concurreren in een zeer concurrerende markt.’ Volgens de boerenbond geven de link met de marktbonus en de keus voor een meerjarig contract de telers de mogelijkheid om te plannen en investeringen te doen voor de toekomst.

 

Contractmogelijkheden 2017/18 (let op: is in Britse ponden)

Bron: National Farmers Union

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Suikerbieten

Bietenprijs naar 78 euro, nettoresultaat iets beter

Nieuws Suikerbieten

Britse bietentelers woedend na mager contractaanbod

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden