Inside: Granen & Grondstof

Zorgen over graanoogst klinken door op de Matif

19 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

Na een absoluut dieptepunt op de eerste julidag krabbelt de tarwenotering op de Matif in Parijs langzaam wat op. Daarmee klinken zorgen om een lagere opbrengst en tegenvallende kwaliteit door op de termijnmarkt. De gerstoogst wordt als graadmeter ingezet.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Op de eerste dag van juli noteerde de Matif in Parijs een slotkoers van 152,25 euro per ton. Het gebeurde voor het laatst in begin mei dat de tarweprijs zo laag stond. Inmiddels tast de notering de weg naar boven voorzichtig af. Weersinvloeden spelen daarbij een belangrijke rol. Dat er minder kilo’s van een hectare komen is een gegeven feit, zo is de gedachte. Het is nu afwachten in hoeverre en of de kwaliteit teleurstelt. De gerstoogst voorspelt weinig goeds wat dat betreft.

161

euro/ton

noteerde de Matif maandag 18 juli

Sinds juli is de koers langzaam bezig met een comeback. Snel gaat dat echter niet. Half juli werd een tijdelijk hoogtepunt bereikt van 161,75 euro per ton, wat voor het laatst drie weken daarvoor gebeurde. Vervolgens leverde de koers weer 3,25 euro in, om aan het einde van vorige week nog iets goed te maken. Maandag werd vastberaden gestart en een slotkoers van 161 euro per ton neergezet. Het decembercontract zit daar 3,50 euro boven en het maartcontract voor 2017 7,50 per ton.

Terwijl in Europa de lagere opbrengstverwachtingen en kwaliteitsissues een rol spelen – waardoor de notering omhoog gaat – drukt de goede Amerikaanse graanoogst de prijs op de CBoT. De prijs van het julicontract zakte bij afwikkeling steeds verder weg, tot 151,38 dollar per ton. Het septembercontract wist iets te recupereren en steeg maandag door tot 157,81 dollar per ton met een omzet van 60.600 contracten.

Steeds meer partijen zijn het erover eens dat minder granen geoogst gaan worden in Duitsland. Na een bijgestelde oogstprognose van het DBV (Deutscher Bauernverband) volgt nu ook DRV (Deutsche Raiffeisenverband) in haar juliprognose. In juni stelde het de totale graanopbrengst nog naar boven bij, tot 48 miljoen ton. Daar komt het nu van terug. De meest actuele verwachting rekent op een totaal van 47,5 miljoen ton. DBV ligt op diezelfde lijn en spreekt van 47 tot 48 miljoen ton.

Hectolitergewichten in Duitsland liggen erg laag

De verlaging bij DRV is vooral het gevolg van een lagere verwachting voor tarwe en gerst. Het volume neemt naar schatting met bijna 3 procent af. Voor wintertarwe wordt een totale oogst van 25 miljoen ton verwacht. 4,3 procent onder vorig jaar maar wel in lijn met het vijfjarig gemiddelde. Voor wintergerst is de prognose met 4,4 procent naar beneden bijgesteld. Daarmee is de verwachting als een blad aan de boom omgedraaid. Door de goede gewasontwikkeling dit voorjaar werd nog een recordoogst verwacht. Ook bij onze oosterburen speelt een zeer laag hectolitergewicht mee. Dat drukt de opbrengsten. Uit zowel het zuidwesten als noorden en oosten komen verhalen van tegenvallende opbrengsten. Ook wordt minder koolzaad verwacht. Een aantal belangrijke teeltregio’s zijn namelijk door droogte beïnvloedt.

Ondanks een lagere opbrengst hoopt Duitsland wel kwaliteit te kunnen leveren. Daarmee hoopt het een voorsprong te kunnen nemen op Europa’s grootste graanproducent; Frankrijk. De kwaliteit is daar niet altijd om over naar huis te schrijven, wat nadelig werkt voor de export. Duitse exporteurs hopen dan ook meer zaken in Noord-Afrika te kunnen doen.

Terwijl Europese akkerbouwers hoop hebben op hogere graanprijzen komen er andere geluiden uit het oosten. Rusland oogst naar verwachting een recordvolume granen. In haar laatste rapportage schrijft het landbouwministerie over tarweopbrengsten van gemiddeld 4,25 ton per hectare, tegenover 3,74 ton/ha vorig jaar. Oekraïne oogst ook meer granen. Het recente noodweer met veel regen en hagel beïnvloedt de oogst nauwelijks. Het grote volume en de hoge hectareopbrengsten zetten de prijs in Rusland wel onder druk.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden