Tarweoogst vertraagt

Franse graanoogst valt op alle fronten tegen

25 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness - 1 reactie

Opbrengst, kwaliteit of prijs. Meestal is één van deze drie factoren de boer wel gunstig gestemd. Maar, voor Franse akkerbouwers zitten dit jaar alle drie tegen. In toch al krappe tijden moeten ze daarom de broeksriem nog strakker aantrekken. De eerste tekenen zijn slecht.

In departement Ile-de-France – een van de grootste graanregio’s van het land – staat de tarweoogst op het punt van beginnen. Een week tot tien dagen later dan normaal het geval is. Ondanks dat alleen naar de opbrengsten van gerst en koolzaad is te kijken noemen boeren het nu al een historisch slechte oogst. Ongekend of zelfs de slechtste in honderd jaar tijd. Het moraal daalt naar een absoluut dieptepunt.

25-30

procent

minder graan per hectare wordt verwacht in Ile-de-France

Na zeer veel regenval en overstromingen heeft de tarwe, maar ook de andere granen in het gebied, een flinke klap gehad. Dit verklaart het verlate oogstmoment. Omdat zowel de opbrengst en kwaliteit als de prijs slecht zijn te noemen hebben akkerbouwers weinig hoop op een goede afloop. Zij verwachten dat er 25 tot 30 procent minder kilo’s in het gebied worden gedorst.

Hervé Courte, voorzitter van coöperatie Ile-de-France- Sud, legt uit dat de opbrengst van de wintergerst tussen de 3 en 6 ton per hectare ligt. 5 ton met een hectolitergewicht van 60 is gemiddeld. Verder naar het noorden is dat gemiddeld 6 tot 6,2 ton/ha. Een gemiddeld eiwitpercentage van 11,7 procent is te hoog om brouwwaardig te worden verklaard. Daarom wordt meer voergerst verwacht en minder brouwgerst.

Momenteel is de koolzaadoogst in volle gang. De gemiddelde opbrengst ligt daar in het gebied rond de 2,8 ton per hectare met een oliepercentage van 40 tot 42. 45 is normaal voor de regio in Midden-Frankrijk.

Voor wintertarwe wordt een zeer wisselende opbrengst van minimaal 1,5 tot maximaal 7 ton per hectare verwacht. Problemen met mycotoxinen liggen niet in de lijn der verwachting maar wel zijn de korrels zeer klein, waardoor er meer afval is dan andere jaren. Courte zegt zich nog nooit in zo’n catastrofale situatie te hebben bevonden met de coöperatie. Voor hun is het puzzelen om aan alle contractuele verplichtingen te kunnen voldoen. Ook vreest het voor de financiële gezondheid van haar leden. Niet iedereen kan deze situatie dragen.

Ondanks dat de Matif maandagochtend met een verdere verhoging begon schommelt het in de middag toch weer wat. De koers staat (om 16.00) op 173 euro per ton voor het septembercontract. Vrijdagmiddag sloot het op 174 euro. Het decembercontract zit heel iets in de lift en staat eveneens op 174 euro. Ondanks de dramatische Franse situatie oogst Duitsland niet noemenswaardig minder tarwe en wordt juist vanuit Rusland een fors hoger volume verwacht van goede kwaliteit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
Vakantiegroet 25 Juli 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10870865/Franse-graanoogst-valt-op-alle-fronten-tegen]Franse graanoogst valt op alle fronten tegen[/url]
Matif zal binnenkort de 200 wel weer aantikken, nu opbrengsten in Frankrijk zo tegenvallen. Die positieve geluiden uit Rusland zijn verwachtingen. De Russen schatten wel vaker de situatie verkeerd in. Misschien wil Putin wel graag veel graan verkopen, nu er met gas en olie nog steeds veel te weinig binnenkomt. En geld is het enige waar zijn 'getrouwen' gevoelig voor zijn.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Marktupdate Granen

Tarwe laat op meerdere fronten herstel zien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden