Bottleneck infrastructuur

Nog veel meer potentie voor sojateelt in Brazilië

26 Juli 2016 - Redactie Boerenbusiness

In Brazilië ligt nog een enorm potentieel voor de productie van voedergewassen. Er kan volgens Rabobank meer dan 75 miljoen hectare onbenutte landbouwgrond worden omgevormd tot bouwland.

Als dit onbenutte land wordt gebruikt voor een hogere landbouwproductie wordt Brazilië een sterke speler in de toekomstige voedergraanbehoefte. In het bijzonder voor sojabonen. De wereldwijde vooruitzichten voor granen en oliehoudende zaden zien er veelbelovend uit voor de nabije toekomst. Dat komt door de verschuiving naar een meer eiwitrijk dieet in ontwikkelingslanden als China en India.

2,7

procent

groeit de vraag naar diervoerders per jaar

Ook de vraag naar diervoerders groeit. Volgens de auteurs van het rapport 'Build it and they will come’ met een jaarlijks percentage van 2.7 procent in de komende tien jaar. Hierdoor zal de graanconsumptie sterk plussen, omdat de grondstof goed is voor 70 procent van het pakket.

De komende vijf jaar moet het volgens de bank lukken om ongeveer 4 miljoen hectare om te vormen in productieve akkerbouwgrond. Over tien jaar moet dat 9 tot 10 miljoen hectare zijn. Dit biedt niet alleen voor de landbouw kansen, maar voor de hele Braziliaanse agribusiness.

Bottleneck hadden de verladingscapaciteit en onderinvesteringen kunnen zijn waar het aan schortte, maar private investeringen in de havenfaciliteiten kunnen een verhoging van de export aan van zo’n 16 miljoen ton sojabonen in 2025. Toch zal dit en de infrastructuur een uitdaging zijn. De uitbreiding van bouwland kan trouwens grotendeels zonder ontbossing en het ontwikkelen van nieuwe gebieden worden gerealiseerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Rabobank

Rabobank wil meer slagkracht hoofdkantoor

Analyse Grond

Grondmarkt redding voor Oekraïense financiën?

Opinie Jurphaas Lugtenburg

Overheid en grond, niet de gelukkigste combinatie

Analyse Rabobank

Carbon nieuwsbrief Rabo valt fout bij boer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden