Suiker laagste in 10 jaar tijd

Moeizaam seizoen weerklinkt in opbrengst suikerbieten

12 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

KBIVB, het Koninklijk Belgisch Instituut tot Verbetering van de Biet, heeft op 10 augustus de eerste bemonstering voor suikerbieten gepubliceerd. Het moeizame groeiseizoen, met een late start en natte zomer, weerklinkt duidelijk in de cijfers. Het suikergehalte is de laagste in tien jaar tijd en ook de opbrengst is niet om over naar huis te schrijven.

Op 8 augustus zijn de eerste bietenpercelen in België bemonsterd. De gemiddelde suikeropbrengst bedroeg toen 6,6 ton per hectare. De afgelopen twee jaar was dat 9,4 ton/ha maar, nog lagere opbrengsten zijn niet onbekend. In 2012 bedroeg de opbrengst slechts 200 kg meer en in 2008 en 2006 lag de opbrengst nog lager, met een minimum van 6 ton/ha. Ten opzichte van het vijfjarig gemiddelde ligt de suikeropbrengst bijna 2 ton lager.

49,2

ton/ha

suikerbieten bij de eerste proefrooiing

De lage suikeropbrengst is een gevolg van de combinatie wortelgewicht en een laag suikerpercentage. Die komt op 13,5 procent uit en de kilo’s per hectare op 49,2. 6,5 ton/ha minder dan het vijfjarig gemiddelde. Ook de bladmassa ligt lager. De verhouding bladmasse en wortel is wel gelijk aan het gemiddelde.

De suikerbieten voor de Vlaamse fabriek in Tienen presteren gemiddeld beter dan die in de regio’s van de Waalse fabriek in Longchamps. Voor Tienen komt de gemiddelde wortelopbrengst uit op 54,5 ton/ha en de suikeropbrengst 7,4 ton/ha. In Wallonië is dat 47 en 6,3 ton/ha.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Gewastour Proefrooicijfers

Opbrengsten Innovator laagste in jaren

Analyse Aardappelen

Grote verschillen in voortgang aardappeloogst

Gewastour Aardappelen

Proefrooiing: lage oogst Innovator dicht bij 2021

Analyse Aardappelen

Eerste proefrooicijfers: Irrigatie maakt het verschil

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden