Inside: Graan & Grondstof

Rusland kan record granenoogst amper aan

22 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Een record graanoogst in Rusland betekent niet zonder meer cashen voor de Russen. Het land beschikt namelijk over te weinig bewaarmogelijkheden en zal een deel meteen na de oogst moeten exporteren. Om de problemen die daar weer door ontstaan, wil het ministerie het exporttarief tot nul verlagen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Voor de eerste keer is Rusland op weg om de grootste tarwe-exporteur ter wereld te worden. Vanwege de recordoogst gaat het land voor seizoen 2016/17 uit van een export van 30 tot 40 miljoen ton. Daarvan is 25 tot 30 miljoen ton tarwe. Vorig jaar was Europa nog aanvoerder, maar moet die positie nu aan zich voorbij laten gaan door de fors lagere Franse productie. De Verenigde Staten zijn al enige jaren niet in staat de status van grootste exporteur te voeren.

40

procent

van de graansilo's is in technisch goede staat

Met een verwachte productie dit seizoen van rond de 110 miljoen ton, bereiken de Russen een nieuw record. Dat is 2 miljoen ton meer dan het vorige record van 2008. Echter als het weer gunstig blijft, kan er nog 3 tot 6 miljoen ton bijkomen. Er zijn dan ook bronnen die uitgaan van 114 tot 118 miljoen ton graan. Het Midden-Oosten en Noord-Afrika waren altijd grote afnemers van Russische granen, maar nu switchen ook een toenemend aantal landen in de Golfregio en Afrika over van Amerikaanse en Australische grondstof naar Russische. Door lagere vrachttarieven halen nu ook verre landen als Zuid-Afrika en Mexico tarwe uit Rusland.

Toch is het door de opslagproblemen niet alleen halleluja. De Russen beschikken niet over voldoende goede bewaarmogelijkheden. De maximale opslagcapaciteit van 120 miljoen ton is nog deels gevuld met oude oogst; 16 miljoen ton. Daar komt bij dat slechts 40 procent van de silo’s in goede technische staat is en dat sommige graanbewaringen zich niet in de regio’s bevinden waar de opbrengsten juist zo hoog zijn. Bovendien zullen veel boeren hun oogst in oude schuren opslaan, omdat de moderne bewaringen te duur zijn. Het tekort aan capaciteit kan volgens de voorzitter van Russische graanproducenten oplopen tot 10 tot 14 miljoen ton.

De grote bulk zal daarom na de oogst op de markt komen wat de concurrentie vooral in de eerste maanden fel zal maken. Bijkomend probleem zijn de valutaschommelingen. Om die reden heeft het ministerie van landbouw vrijdag voorgesteld het zwevende exporttarief (variabel) tot 1 juli 2017 te verlagen tot nul. Ook zou het ministerie voornemens zijn aan het eind van 2016 1 miljoen ton interventiegraan op de binnenlandse markt op te kopen. Later verklaarde het 600.000 ton in januari te kopen en nog eens 1,4 miljoen ton in de periode januari tot en met juni.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden