Inside: Granen & Grondstof

Matif ontkomt nu wel aan rode cijfers

25 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Dinsdag was deze week doomsday in Parijs met in tarwe en maïs allebei laagterecords. Donderdag kleuren de borden aan de Matif echter weer groen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Dinsdag belandde de maïsprijs aan de Matif met een slot van 164,75 euro per ton nog op het laagste punt sinds begin mei, maar woensdag eindigde deze met een plus. Donderdag hield de opwaartse koers aan. Tegen 16.00 uur CET is de actuele stand van het november 2016 contract 166,25 euro. Het juni 2017 contract heeft om 15.55 uur een stand van 172,25 euro.

Voor Oekraïne, Rusland, de Verenigde Staten, Argentinië en Brazilië zijn de oogstvooruitzichten goed te noemen. Zo verwachten analisten voor het seizoen 2016/17 een Braziliaanse maïsoogst van 84,1 miljoen ton, meldt het Weekbericht Granen van de RVOB. Vorig seizoen bedroeg de productie 68,3 miljoen ton. De productiegroei dit seizoen is een gevolg van de uitbreiding van het areaal met enkele procenten en wellicht normale klimatologische omstandigheden. Dat laatste pakte vorig seizoen erg slecht uit.

IGC past prognose graanoogst positief aan tot een record

Ook tarwe weet in Parijs aan de rode cijfers te ontkomen. Dinsdag settelde het septembercontract op een magere 156 euro per ton, Een niveau dat voor het laatst begin juli werd gehaald.

Woensdag wint de koers echter weer 2,50 euro tot 158,50 euro. En de cijfers blijven groen; donderdag rond 16.00 uur staat de koers op 159 euro.

Het laatste nieuws komt van het International Grains Council. Dat heeft de wereld graanoogstprognose voor het seizoen 2016/17 positief aangepast met 23 miljoen ton tot een record hoeveelheid van 2.069 miljoen ton. Het laatste record stamt uit seizoen 2014/15 toen er een oogst van 2.047 miljoen ton werd binnen gereden.

Wat betreft voergerst zijn de noteringen op de wereldmarkt redelijk stabiel te noemen.  Wel liggen deze 15 tot 18 procent  lager dan in dezelfde periode vorig seizoen. Daarentegen zijn de brouwgerstnoteringen veelal hoger dan in dezelfde periode vorig seizoen. Puur het gevolg van de ongunstige weersomstandigheden in de Europese Unie (meer voergerst - minder brouwgerst).

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden