Areaal is voldoende

Franse vlastelers willen rem zetten op vlasteelt

31 Augustus 2016 - Redactie Boerenbusiness

Als het aan de Franse brancheorganisatie voor vlastelers Cipalin ligt blijft het huidige areaal ook in 2017 gehandhaafd. Volgens voorzitter Hubert Brisset is de huidige oppervlakte in West-Europa voldoende om de markt te voorzien, die nu goed in balans is. Meer vezelvlas levert alleen maar problemen op.

Na moeizame jaren is de teelt van vezelvlas en verwerking tot linnen weer booming. Vlassers zijn uitverkocht en als het aan de Franse branchevereniging Cipalin ligt houden we dat zo. Van de drie grote vezelvlas producerende landen; Frankrijk, België en Nederland is het Franse land veruit de grootste producent. De drie landen hebben samen tachtig procent van de markt in handen. Het aandeel van Nederland is slechts drie procent, met een oppervlakte van 2.300 hectare in 2015. Het totale areaal in de drie landen bedraagt 95.000 hectare.

Het areaal moet in 2017 op het niveau van 2015 liggen

In een persbericht spreekt voorzitter Brisset zich uit dat het areaal vezelvlas voor de lange vezel productie in 2017 gelijk moet blijven aan de huidige oppervlakte. Om een goed inkomen voor de teler te garanderen mag de markt niet in onbalans raken. Hij adviseert daarom dat vlasverwerkers de uitzaai van vezelvlas voor 2017 beperken tot het niveau van 2015.

Tot enige schrik van de brancheorganisatie groeide de oppervlakte in 2016 10 procent ten opzichte van 2015. Door de matige tot redelijke opbrengst viel de impact op de markt van het grotere areaal echter mee. Toch adviseert Brisset veiligheidshalve dat het beter is om het areaal van 2015 aan te houden. 

De huidige markt wordt goed voorzien van zowel kwaliteit als kwantiteit, zo zegt de Franse organisatie. De lange vezels die textielfabrieken in Europa en Azië aangeboden krijgen zijn van goede kwaliteit. In 2016 is een redelijke oogst binnengehaald maar het zijn geen topopbrengsten. De opbrengst aan vezels is voldoende om de markt in 2016/17 te kunnen voorzien.

Vanwege de goede prijzen is vezelvlas een van de beter betaalde gewassen in Frankrijk dit jaar, ook gezien de extreem lage graanprijzen. Daarom vreest Cipalin een run op de vlasteelt in 2017, mede omdat de markt nu stevig staat. Het waarschuwt echter dat mensen verder moeten kijken. De teelt vraagt kennis en veel speciale apparatuur. Er is vijfmaal meer arbeid nodig bij de vlasteelt dan voor tarwe geldt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden