USDA: meer sojabonen

Nieuwe productierecords in tarwe voeren druk op

13 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Dagenlang sorteerden handelaren in granen al voor op de publicatie van het USDA-rapport door hun posities aan te passen. Nu blijkt het rapport echter weinig groot nieuws te bevatten. Samenvattend kan worden gezegd dat de wereldwijde voorraden in tarwe en maïs hoog blijven.

Het USDA heeft de wereld tarwevoorraad met -3.75 miljoen ton naar beneden toe bijgesteld. De Amerikanen gaan nu uit van 249.07 miljoen ton. De wereldproductie is echter met 1.4 miljoen ton verhoogd. Dat houdt in dat deze uitkomt op 744.8 miljoen ton: een nieuw record. Hoewel Europa en China dit jaar minder tarwe oogsten, weten Canada, Australië, Kazakstan en India het verlies te compenseren. Verder neemt ook de consumptie tot recordniveau toe. De tarweprijzen aan de beurs van Chicago wisten maandag hun cijfers in het groen te houden, maar analisten wijzen erop dat de trend negatief is.

Canada, Australië, Kazakstan en India  compenseren tarweverlies EU en China

De maïsvoorraad is met -1.3 miljoen ton verlaagd naar 219.5 miljoen ton en ook de productie is naar beneden bijgesteld. De opbrengst komt nu 1.8 miljoen ton lager uit op 1.026 miljoen ton, maar ook de consumptie wordt lager ingeschat en loopt terug met -0.5 miljoen ton op 1.016.4 miljoen ton.

Toch zakte de koers van de CBoT maandag licht op 339,50 cent per bushel. De opbrengstdaling bleek kleiner dan verwacht; daarmee blijft de maïsvoorraad groot.

Zoals verwacht stevent de sojabonenoogst af op een nieuw record. Werd eerder nog gedacht aan 48.9 bushels per acre, nu staat er 50.6 bushels klaar om geoogst te worden. De Amerikaanse productie bereikt de 114.3 miljoen ton. Ter vergelijking; de twee voorgaande jaren benaderde de VS een productie van 106.9 miljoen ton. De beursen reageerden maandag meteen met een verlaging. Het novembercontract sloot 16 cent lager op 964,25 cent per bushel.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Granen

Zwaar slotstuk tarweoogst komt ten einde

Nieuws Granen

Europese akkerbouwer schuift met zijn bouwplan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden