Van Europese herkomst

GMO-vrije sojaschroot krijgt eigen notering

23 September 2016 - Redactie Boerenbusiness

Omdat de vraag naar non-GMO sojaschroot, afkomstig uit Europa, steeds verder toeneemt bij voerproducenten en afnemers heeft organisatie Donau Soja besloten zelf een notering voor sojabonenschroot op te zetten. Het noteert prijzen voor Duitsland, Oostenrijk, Hongarije en Italië.

Vandaag, 23 september, wordt de eerste notering voor sojaschroot bekendgemaakt. Dagelijks zullen noteringen worden gemaakt voor verschillende sojaschrootproducten in de Donau-regio. Zowel de standaard kwaliteit als gecertificeerde non-GMO Donau Soja worden geprijsd. Het Duitse marktbureau AMI stelt de notering op. Reden voor de notering is een toenemende interesse in non-GMO (genetisch gemodificeerd) sojaproducten voor de voederindustrie in Europa.

95,50

euro/ton

is het prijsverschil tussen GMO en non-GMO soja

De notering is volgens de makers interessant voor zowel veehouders als de voerproducenten. Naast soja wordt ook de prijs van koolzaadschroot genoteerd. Volgens Donau Soja voorzitter Matthias Krön is een notering gewenst omdat vraag en aanbod van GMO-vrije soja, geteeld binnen de Europese Unie, verder toeneemt. Partijen soja die voorzien zijn van het Donau Soja of Europe Soya certificaat worden opgenomen in de notering. De kwaliteitsnorm ligt op 44 procent en prijzen zijn inclusief transportkosten.

De eerste notering van gecertificeerd sojaschroot komt voor Noord-Duitsland uit op 439 euro per ton levering oktober. Voor Zuid-Duitsland is dat 418 euro per ton. Ter vergelijking: Niet-gecertificeerd sojaschroot noteert 333 euro per ton en koolzaadschroot 192 euro per ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Meer over

GMO
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden