Eerste prognoses

Europees tarweareaal blijft ongeveer gelijk in 2017

20 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Ondanks een tegenvallende tarweoogst blijft het Europese tarweareaal volgend jaar ongeveer op hetzelfde niveau steken als dit jaar. Volgens het Franse marktbureau Strategie Grains hebben akkerbouwers in Europa weinig andere interessante opties dan het verbouwen van tarwe, waardoor er naar verwachting weinig beweging zit in de areaalcijfers van tarwe in de EU-27.

Volgens de Franse prognoses verdampt in 2017 ongeveer 300.000 hectare tot een tarweareaal van zo’n 56,5 miljoen hectare. Deze daling zal vooral gelden voor harde tarwe en zomergerst. Ook durum tarwe moet naar eerste schatting zo’n 6 procent inleveren op de 2,5 miljoen hectare van dit jaar, terwijl het areaal zomergerst een geschatte daling van 1,5 procent kent. Ondanks de verschuivingen hier en daar, blijft het totale tarweareaal naar verwachting redelijk in lijn met voorgaande jaren.

Naast verwachte areaal cijfers heeft Strategie Grains zich ook uitgesproken over de tarweoogst van dit jaar. Zoals bekend zijn vooral Franse graanboeren dit jaar getroffen door het wateroverlast, waardoor de tarweoogst zowel qua volume als in kwaliteit matig is. De opbrengst van zachte tarwe is hierop met 15,5 miljoen ton naar benden toe bijgesteld tot 135,8 miljoen ton. Met deze daling is de Europese tarweopbrengst dit jaar dus flink lager dan vorig jaar toen nog recordcijfers werden geschreven.

Ook de exportcijfers noteren namelijk 28 procent lager dan het langjarig gemiddelde tot ruim 23 miljoen ton, en ook hier zijn de Fransen voornamelijk debet aan. De EU exportcijfers van zachte tarwe hebben tot dusver juist weinig te lijden onder de tegenvallende oogst, want die noteren, met 7.3 miljoen ton, circa een miljoen ton meer dan in dezelfde periode vorig jaar. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden