Areaal moet stabiel blijven

Nieuwe vlastelers niet met open armen ontvangen

26 Oktober 2016 - Redactie Boerenbusiness

Bedrijven in de vlas- en hennepsector kwamen vorige week bijeen in Madrid, om daar in gesprek te gaan met de Aziatische afnemers van hun vezels. De teelten staan er momenteel goed voor in West-Europa en de sector wil er alles aan doen dit zo te houden. Extra areaal kan alleen bestaan wanneer de afzet stijgt.

Van 18 tot 21 oktober werd in Madrid het derde CELC congres georganiseerd. Beide gewassen krijgen meer belangstelling van Europese akkerbouwers. De teelt spreekt aan en de prijzen zijn goed. Maar, vraag en aanbod moeten in evenwicht blijven. Daar hameren de vlasorganisates in Frankrijk, België Nederlands op, schrijft BO Akkerbouw.

2.400

hectare

vlas telt Nederland

Tachtig procent van alle lange vezelvlas voor textiel wereldwijd is afkomstig uit Frankrijk, België en Nederland. In totaal wordt 134.000 ton per jaar geproduceerd. Frankrijk is met driekwart van het areaal verreweg de grootste speler. Nederland met 2.400 hectare de kleinste echter, het vervult een belangrijke rol bij de productie van zaaizaad voor vezelvlas in Europa.

De lange vezelprijzen liggen momenteel op een lonend niveau. Voor partijen van goede kwaliteit wordt een prijs tussen de 1,90 en 2,40 euro per kilo betaald. De prijzen staan echter onder druk, mede omdat spinnerijen voorraden aan garens hebben. Daarvan was een half jaar terug nog geen sprake. Uitbreiding van de spincapaciteit en stagnatie in de groei van Aziatische economieën zijn hiervan de veroorzakers. In vergelijking met katoen is vlasvezel een dure vezel. Daarnaast liggen de kosten van verwerking voor vlas hoger.

Eind augustus kwam de Franse vlasorganisatie Cipalin al in het nieuws, gevolgd door haar zusterorganisaties in België en Nederland. De drie landen pleiten voor een stabiel vlasareaal, om de vraag en aanbod situatie in balans te houden. Dat is niet gemakkelijk want akkerbouwers in de drie landen willen graag uitbreiden. De graanprijzen zijn laag, waardoor zij zoeken naar andere teelten om het bouwplan te vullen. Vlas past daar prima in. Een verstoring van de verhouding tussen vraag en aanbod kan de prijzen doen dalen.

De oogst- en verwerkingscapaciteit is niet aanwezig

Een areaalstijging heeft alleen zin als er meer afzet is. Een belangrijk punt is tevens de beschikbare capaciteit voor oogsten en verwerken van het product. Die is toegespitst op het huidige areaal. Die capaciteit kan niet op korte termijn fors worden uitgebreid omdat de teelt om speciale machines vraagt. Een groter areaal leidt tot knelpunten tijdens de oogst, wat weer ten nadele van de vezelkwaliteit komt.

De drie vlasorganisaties hebben een strategie uiteengezet voor de teelt:

  • Vraag en aanbod in evenwicht houden om de prijzen kostendekkend te houden voor zowel teler als verwerker en afnemer.
  • Alleen vlas telen op geschikte percelen.
  • Zoveel mogelijk aandacht aan de kwaliteit besteden. Alleen zo kan de markt worden uitgebouwd.
  • Collectieve internationale promotie bedrijven om de afzetmarkt te verbreden. Niet alleen afzet richting textielindustrie maar ook de bouw (isolatiemateriaal).
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden