Minder maïs en tarwe

Sojabonen grote winnaar in Amerikaans areaal

2 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Uitgaande van de huidige plannen onder akkerbouwers verwacht het USDA in 2017 een recordareaal sojabonen in de Verenigde Staten. Dat gaat ten koste van korrelmaïs en tarwe. Dat laatste gewas komt daarmee uit op het laagste punt sinds 2006. Echter, alle akkerbouwgewassen staan in de min door een gebrek aan prijsstijgingen.

Voor 2017 verwacht het Amerikaanse landbouwministerie een areaal van 34,23 miljoen hectare sojabonen. Een stijging van krap 365.000 hectare ten opzichte van 2016. Onder normale groeiomstandigheden heeft het gewas de potentie tot een productie boven 4 miljard bushel. Daarmee komt het nipt onder de 4,36 miljard bushel van dit groeiseizoen. Wordt de areaalstijging realiteit, en werkt het weer mee, dan wordt het voor de tweede maal op rij dat de VS een sojaoogst groter dan 4 miljard bushel kent en het areaalrecord breekt.

688

duizend ha

minder tarwe in de VS volgend seizoen

Om meer soja te kunnen telen moeten andere dorsgewassen inleveren. Het USDA schat in dat volgend seizoen 36,42 miljoen hectare korrelmaïs ingezaaid gaat worden. Een daling van 1,82 miljoen hectare. Tarwe komt uit op 19,62 miljoen hectare. Een daling van 688.000 hectare, wat in theorie de kleinste oogst sinds 2006 oplevert. Afgezien van soja nemen de acht belangrijkste akkerbouwgewassen in de VS in areaal af. Het totale akkerbouwareaal in het land komt daarmee uit op dik 100 miljoen hectare. 2,4 procent minder dan in 2016 werd beboerd.

Een gunstige vraag naar soja en maïs op de wereldmarkt gaan er volgens het USDA voor zorgen dat de voorraden van deze gewassen iets afnemen. Dat is deels te wijten aan de iets kleinere oogsten. Voor de komende drie jaren verwacht het stabiele gewasprijzen die op een laag niveau liggen. Daardoor blijft er druk op het inkomen van de boer staan. In 2017 verdient hij naar schatting slechts 58 procent van recordjaar 2013. De vraag naar zaaizaad, kunstmest, brandstof en gewasbeschermingsmiddelen neemt naar verwachting eveneens af.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden