China halveert import

Wereldmarkt verstikt in enorme hoeveelheid maïs

7 December 2016 - Redactie Boerenbusiness - 2 reacties

De mondiale vraag naar korrelmaïs is enorm, en dat is maar goed ook. Analisten schatten in dat fors meer maïs vrijkomt. De oorzaak hiervan ligt in de Amerika’s. De VS heeft een recordoogst in opslag en Zuid-Amerika stevent op een forse toename af.

Nagenoeg iedere tweede ton graan die in de wereld gebruikt wordt bestaat uit korrelmaïs. Dat concluderen onderzoekers van het International Grains Council (IGC) in Londen. Voor marketingjaar 2016-2017 wordt een recordvraag naar maïs voorzien in de wereld. Het aanbod gaat in ieder geval geen probleem zijn.

6

procent

meer maïsverbruik voor 2016-2017

De experts in Londen verwachten dat het wereldwijde verbruik van maïs op 1,026 miljard ton uitkomt in marketingjaar 2016-2017. Dit houdt een groei van net geen 6 procent – ofwel 56 miljoen ton – in ten opzichte van het afgelopen marketingjaar. De humane consumptie van maïs stijgt licht maar bereikt daardoor wel een nieuw record. Ondanks deze prognose stijgt ook de wereldvoorraad - denkt IGC - met 7,7 procent.

Een wereldwijde recordvraag is nodig om de goede oogst van 2016 weg te werken. De VS steeg naar een nieuw hoogtepunt van 165,1 miljoen ton. 1,5 procent boven het jaar ervoor. Naast de afname voor food en feed neemt ook het gebruik in bio-ethanol toe. Naar verwachting stijgt de Amerikaanse productie met 3,5 procent, tot bijna 57 miljard liter ethanol afkomstig van onder andere korrelmaïs, zegt het IGC.

De mondiale veevoerindustrie is goed voor 597 miljoen ton. Dat was afgelopen jaar 565 miljoen ton. Hoofdoorzaak van een groeiende afname is de productie van meer vlees. China voert de boventoon in de maïsconsumptie en verhoogt haar verbruik met enkele miljoenen tonnen. Daarna komt de VS, met een stijging van 13,2 miljoen ton, tot 143,5 miljoen ton. Daarmee zit het nipt onder het niveau van 149,5 miljoen ton in China. De Europese Unie is de op drie na grootste maïsverwerker maar, hier neemt het niveau af. Met goed 50 miljoen ton steekt het wat schril af in vergelijking met China en de VS.

De belangrijkste maïsproducerende landen: de VS, Argentinië, Brazilië en de Oekraïne, hebben samen een exportvolume van 75 miljoen ton in handen. Een stijging van 34 procent ten opzichte van vorig jaar en daarmee het hoogste niveau in dertig jaar tijd. Alleen al de VS kan de wereldexport zestig dagen lang van grondstof voorzien. Twee weken meer dan vorig jaar. De Europese voorraad neemt juist af. Daarnaast daalt de import van de Unie met 14 procent. Ook China neemt fors minder af. In totaal 54 procent denken ze in Londen. Aziatische en Latijns-Amerikaanse landen nemen meer maïs af maar, dat kan de lagere Chinese vraag niet counteren. Een groei van 400.000 ton wordt verwacht, tegenover -2,2 miljoen ton in China.

Brazilië produceert fors meer maïs

De VS is volgens het IGC de grote winnaar op de exportmarkt. Een 23 procent grotere export wordt verwacht in het nieuwe marketingjaar, onder andere door de lage prijzen en gunstige dollarkoers. Ook Argentinië spint garen op de wereldmarkt. De schoen knelt bij Brazilië, waarvoor een 54 procent lagere export van wordt verwacht. En dat terwijl IGC wel een stijgende productie in het land verwacht van bijna 30 procent. In Argentinië heeft een koud en nat zaaiseizoen de areaaluitbreiding wat getemperd tot een productiegroei van net geen 7 procent.

Door langdurige regen in oktober loopt de Oekraïense maïsoogst fors achter op andere jaren. Eind november was volgend het IGC 80 procent geoogst. Een grotere oogst kan worden gepareerd doordat verliezen optreden wanneer de winter invalt. Vorig seizoen moest op hetzelfde moment nog slechts 6 procent worden geoogst. Desondanks wordt ook voor dit land een verhoogde productie ingeschat. Ook Rusland heeft wat oogstproblemen, maar een fors betere oogst compenseert dit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
2 reacties
lei 7 December 2016
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10872579/Wereldmarkt-verstikt-in-enorme-hoeveelheid-maïs]Wereldmarkt verstikt in enorme hoeveelheid maïs[/url]
Wat moet er toch een gigantisch tekort komen als de oogst wereldwijd weer eens een seizoen normaal uitvalt!
cagri 30 Augustus 2017
zullen ze dan ook wel weer verzwijgen zeker??
Abonnee
JOOP 31 Augustus 2017
wat gaat goede mais opbrengen op stam / ha
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden