EU-tarwe loopt op

Tarwemarkten EU en VS draaien posities om

8 December 2016 - Redactie Boerenbusiness

Terwijl begin december het er nog op leek dat de Amerikaanse tarwemarkt in een positievere flow verkeerde dan de Europese, is het de vraag of die tendens doorzet, gezien de laatste ontwikkelingen.

De tarweprijzen aan de Amerikaanse beurzen hebben woensdag een stap terug gezet. Het decembercontract sloot op 389,50 cents per bushel; 3,25 cents lager. Het maartcontract leverde met een eindstand van 406,75 cents nog meer in. Als hoofdreden van de daling noemen analisten de ruime voorraden, zeker met de opwaartse bijstelling van de productie in Canada en Australië. Het is de verwachting dat het USDA deze wijziging vrijdag in het rapport meeneemt.

30

procent

daling export
Franse tarwe

Een probleem voor met name telers in Washington en Idaho is het lage zetmeelgehalte. Volgens sommige boeren is het sinds begin jaren tachtig niet zo ernstig en op deze schaal. De oorzaak wordt gezocht in regen later in het seizoen en grote temperatuurschommelingen in de zomer. Door de verminderde bakkwaliteit bestaat de kans dat landen als Japan de tarwe niet kopen.

In Europa is de Matif sinds maandag alleen nog maar aan het oplopen. Om 11.15 uur bedroeg de actuele stand 163,25 euro per ton. De markt gedraagt zich rustig. Op de valutamarkt houden handelaren zich gedeisd in afwachting van de ECB-vergadering donderdagmiddag. Wat niet meehelpt is dat de export van Franse tarwe vooral in oktober achter is gebleven. Het volume ligt daardoor 30 procent lager dan het jaar ervoor. De invoer neemt juist toe; vergeleken met vorig jaar met meer dan 100 procent. Zonder extremiteiten ziet het ernaar uit dat een stijgende markt voor tarwe kleiner wordt.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Marktupdate Granen

Tarwe laat op meerdere fronten herstel zien

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden