Aan de oostkust

Australië slecht wederom een tarwerecord

16 Januari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Begin januari kwam uit het westen van Australië het bericht dat daar een recordoogst aan tarwe is behaald. Het gaat om ruim 16 miljoen ton. Twee weken later komt die berichtgeving ook van de oostkust. Ook daar oogsten ze recordhoeveelheden graan en koolzaad.

CBH-Group, die bijna alle tarwe uit de Australische wheatbelt aan de westkust opslaat en vermarkt, kwam begin januari met een record op de proppen. Geen enorme plus maar meer een mentale grens die werd doorbroken. Een oogst van ruim 16 miljoen ton tarwe wordt beschreven, tegenover een oud record van 15,86 ton. Nu volgt de oostkust met eveneens een record.

12

miljoen ton

graan is aan de oostkust geoogst en opgeslagen

Opslag- en handelsbedrijf GrainCorp rapporteert maandag 16 januari dat het meer dan 12 miljoen ton graan heeft ontvangen. 26 opslaglocaties van het bedrijf in de provincies Queensland, Victoria en New South Wales registreerden een inname record. De helft van deze locaties bevindt zich in New South Wales (NSW). De grootste opslaglocatie behelst een kleine 400.000 ton graan.

Tot aan Australia Day, (de Australische versie van Koningsdag gehouden op 26 januari) wordt nog aanvoer van granen verwacht, waardoor het volume nog verder toe kan nemen. Volgens Nigel Lotz, manager opslag en logistiek bij GrainCorp, worden in NSW en West-Victoria de hoogste opbrengsten gehaald na een lange droge periode. Vooral tarwe en koolzaad is van goede kwaliteit, daar waar het in het westen nog wel eens aan de kwaliteit schortte dankzij overmatige regenval.

‘De planning en middelen zijn met zestig procent opgeschaald om de oogst van dit jaar aan te kunnen’, aldus Lotz. ‘Voor de oogst van seizoen 2016-2017 hebben we 21 miljoen Australische dollar geïnvesteerd in de graanopslag.’ Inmiddels heeft het bedrijf ruim een miljoen ton geëxporteerd naar haventerminals. Om de recordoogst te kunnen verschepen is volgens Lotz extra capaciteit vrijgemaakt op het spoor en de weg. Dat blijft het komende half jaar zo.

De Australische recordcijfers deren de termijnmarkt voor tarwe niet, zo is aan de notering te zien. Zowel de Australische tarwenotering - voor harde rode tarwe - als de CBoT notering plussen juist.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Natte herfst laat sporen na in de Europese granen

Analyse Granen & Grondstof

Bacterie decimeert maïsoogst in Argentinië

Analyse Granen & Grondstof

Duitse coöperaties rekenen op kleinere tarweoogst

Analyse Granen & Grondstof

Aanhoudende nattigheid reden zorgen over graan

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden