Geen doping voor graan

Extra stikstof op wintertarwe is verspilde moeite

15 Februari 2017 - Redactie Boerenbusiness

Extra stikstof strooien op wintertarwe om de opbrengst te verhogen brengt extra kosten met zich mee, maar geen extra kilo’s. Dat concludeert het Britse onderzoeksbureau Niab Tag na tests die het gedurende 2016 uitvoerde. De optimale bemestingsnorm is de laagste norm die momenteel wordt gehanteerd.

Voor wintertarwe op klei mogen Britse akkerbouwers 220 kilo stikstof per hectare toedienen. In Nederland is dat 245 kilo, plus 15 kilo extra bij stikstofdifferentiatie. Een gift van 200 tot 240 kilo is voor het onderzoeksinstituut Niab Tag ideaal. Dat is althans de voorzichtige eerste conclusie na één jaar onderzoek, schrijft Farmers Weekly.

220-240

kilo/ha

is de meest ideale stikstofgift

Het idee is dat nieuwe tarwerassen meer stikstof vragen om hoge opbrengsten te kunnen leveren. In een proef met het voertarweras Santiago werd tussen de 220 en 340 kilo per hectare gestrooid, in trappen van 30 kilo per hectare. De hoogste opbrengst – van 11,5 ton per hectare – was afkomstig van de laagste applicatie met 220 kilo stikstof. Volgens agronoom Richard Overthrow ligt die conclusie in lijn met eerder uitgevoerd onderzoek door het bedrijf.

‘De optimale stikstofgift ligt tussen de 220 en 240 kilo per hectare. Die conclusie kunnen we trekken uit alle data die we tot onze beschikking hebben’, aldus Overthrow. ‘Iedere extra trap stikstof boven de 240 kilo bleek verspilde moeite. De opbrengst daalde zelfs.’

De teeltspecialist is zich bewust dat het groeiseizoen veel meebepaalt. ‘Het voorjaar was erg koud, gevolgd door weinig zonuren in de zomer. Het kan dus zijn dat extra stikstof wel voor meer korrels heeft gezocht maar dat die korrels niet goed gevuld zijn. Het hectolitergewicht in de proef lag laag. In 2017 wordt de proef herhaald met een ander ras en andere zaaizaadhoeveelheid. Nu zijn 320 zaden per vierkante meter gezaaid. Een erg dik gewas.’

Overthrow raadt aan met de stikstofgift te sturen op de beschikbare bodemvoorraad. Kijk vervolgens naar de potentie van het gewas en pas je bemesting hier op aan. Stikstof is geen doping voor tarwe en je kunt er de lange-termijnopbrengst niet mee verhogen. Kijk je niet naar andere factoren die je opbrengst tegenhouden, dan gooi je geld weg door extra te strooien.’ Wellicht iets om over na te denken wanneer u in deze dagen de eerste gift op de tarwe strooit of spuit.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Achtergrond Stikstofstemming

Renure-succes Adema, nu nog overbruggingsboei

Achtergrond Stikstofstemming

EU vreest BBB-effect en snijdt dieper in Green Deal

Achtergrond Emissie

CO2 dicteert waarde voeding en verwart beleid

Achtergrond Stikstofstemming

Rechtse vier weer om tafel in schurende formatie

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden