Compromissen zijn nadeel

Akkerbouw blij met pro-EU koers en linkse minderheid

16 Maart 2017 - Clarisse van der Woude - 3 reacties

Het nieuw te vormen kabinet draagt geen anti-EU sentiment uit en is ook geen overheersend links blok. Voor akkerbouwend Nederland is dat positief, zo komt naar voren uit een belronde onder akkerbouwvoormannen.

LTO’er Jaap van Wenum, voorzitter van de vakgroep akkerbouw, is blij dat de partijen die kritisch op Europa zijn niet te groot zijn geworden. ‘De meerderheid vaart een pro-Europa koers en dat is belangrijk voor ons als exporterende sector, want Nederland verdient een groot deel van zijn geld op de Europese markt. Dan zijn we niet gebaat bij hekken om landen en populisme.’

De angst voor een anti-EU uitslag zat er ook bij de Nederlandse Akkerbouw Vakbond (NAV) in. ‘De uitslag had slechter gekund’, aldus voorzitter Teun de Jong. ‘Het lijkt erop dat anti-EU clubs het niet voor het zeggen gaan krijgen. Daar waren wij in eerste instantie wel bang voor.’ Dat ook niet uitgesproken links met de scepter gaat zwaaien, vindt De Jong bemoedigend. ‘Met links kun je een hoop druk op milieumaatregelen verwachten.’

Een krachtige minister uit zijn boodschap beter

Krachtige minister
De voormannen vinden het politieke landschap dat er gaat komen echter wel verdeeld, maar achten coalities mogelijk waarin landbouw een belangrijke rol krijgt. Allen zijn voorstander van een minister van landbouw, omdat in tegenstelling tot een staatssecretaris een minister wel wekelijks om tafel bij de ministerraad zit. Van Wenum ziet het liefst een krachtige minister. ‘Het is belangrijk om de premier rechtstreeks te kunnen aanspreken. Ook richting de Europese Unie kan een minister beter zijn boodschap uitdragen. Ik hoop dat we een landbouwminister krijgen die er vol voor gaat en onze belangen in Nederland en daarbuiten goed behartigt.’

De Jong noemt als voorbeeld minister Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking die bij Buitenlandse Zaken is ondergebracht. ‘Je zit als minister dan wel bij de belangrijke besprekingen. Een dergelijke constructie is ook voor landbouw nodig. Als het kan een minister die snel leert en een goed bewindspersoon is. Dat had Sharon Dijksma wel in zich, maar Martijn van Dam niet.’

Oud-voorzitter Jaap Haanstra die in zijn tijd veelvuldig in het Haagse zat, is het daarmee eens. ‘Een persoon die bij de onderhandelingen in Brussel de boeren aan zijn of haar zijde vindt, geeft het meeste vertrouwen. Hij of zij moet iets uitstralen naar de landbouw, affiniteit of een gevoel, dan kun je dingen bereiken.’

Nadeel is dat er veel compromissen tussen links en rechts zullen moeten worden gesloten

Discussies op feiten
Een nadeel is volgens Haanstra wel dat er veel partijen nodig zijn om een kabinet te vormen. ‘Daardoor zullen er veel compromissen gesloten moeten worden met linkse en rechtse partijen. De VVD is dan wel de grootste, maar niet gigantisch en er komt een heel peloton van volgers achteraan.’

Een combinatie over links acht hij onmogelijk. ‘GroenLinks ziet biologisch als de juiste weg, een prima sector, maar dat reguleert zich vanzelf wel. Dat moet niet van bovenaf worden gereguleerd. Voor landbouw zal veel afhangen van welke personen er op export en milieu komen.’

Voor jonge akkerbouwers is het belangrijkste dat er straks een kabinet zit waarmee goed overleg te voeren valt over de toekomst. Op een constructieve manier met elkaar aan de toekomst van de landbouw werken, stelt Doeko van ’t Westeinde van het Nederlands Agrarisch Jongeren Kontact (NAJK) die akkerbouw in zijn portefeuille heeft. ‘Met deze uitslag denk ik dat er goed oog voor de landbouw is. De ene partij benadert de toekomst op een andere manier dan de andere. Ik hoop daarbij vooral dat de discussies op basis van feiten worden gehouden in plaats van op emotie. Op die manier kunnen we aan een goede duurzame toekomst bouwen zonder op een negatieve manier te worden weggezet.’

Lees hier wat ze in de melkveehouderij vinden van de verkiezingsuitslag.

Meer inside-informatie ontvangen over de akkerbouw? Neem dan een Akkerbouw-abonnement. Klik hier voor meer informatie. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
3 reacties
Jan 18 Maart 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10873810/Akkerbouw-blij-met-pro-EU-koers-en-linkse-minderheid]Akkerbouw blij met pro-EU koers en linkse minderheid[/url]
Men kan er nu wel opgetogen over doen dat er voor de EU is gekozen, maar dat is niet noodzakelijkerwijze het geval. Het belangrijke onderwerp EU is in de debatten en media nauwelijks aan de orde gekomen, of zelfs gemeden.
De hoognodige discussie over de vorm, schaal, inmenging en toekomst van de EU is niet gevoerd en wordt niet gevoerd...... totdat de wal het schip keert. Want als het aan een aantal partijen en Brussel ligt gaat men op het ingezette pad voort: meer integratie, minder nationale autonomie. Wil de akkerbouw dat echt?
Het zou, net als bij TTIP, goed zijn als de sector/landbouw niet achter enkele Eurominded voormannen (die op dat ticket voorman zijn geworden, want wat moet je met herrieschoppende tegenliggers in je bestuur?) aansjokt, maar dat de EU (hoe, wat, wie en waarom) op grond van de feiten (niet alleen de pro EU feiten) out of-the-box wordt doorgelicht. Ja we exporteren veel naar EU landen, maar export is niet het enige dat telt.
Wat is er bijv. door open grenzen aan ziekten NL binnengekomen?
Welke onzinregels zijn opgelegd?
Hoe efficiënt werkt de EU en
hoe wordt de efficiency van de markt door de EU reglementen gefrustreerd?
Handhaaft de EU haar eigen interne regels wel?
De burger is van mening dat de landbouw erg veel subsidie krijgt (reputatieschade), maar gaat dat ook voor de NL landbouw op? etc. etc.

Waarom zouden we ons door de mening van een paar kopstukken uitleveren aan de CDA, VVD en D66 die met die mening in Brussel en den Haag wel weg weten. Willen we die kant op?
Nogmaals: de politiek heeft in deze verkiezingen het onderwerp EU niet willen bespreken (wil dat ook niet doen, wetende dat het een heikel onderwerp is), maar meent er na deze uitslag wel mooie sier mee te mogen maken in de trend van: de burger wil meer EU. Dat is dan voortzetting van de volksverlakkerij die verdere misleidende argumenten niet nodig heeft. En kom nou a.u.b. niet aan met het voorkomen van oorlog (tussen F en D), want dat betrof de EEG net zo goed.
jpk 19 Maart 2017
Hogere voedselprijzen en kostprijs betalen aan deproducent is de enige oplossing voor de gehele sector
Abonnee
martien 20 Maart 2017
#Jan, wij zijn als akkerbouw beter af met EU dan alleen de Nederlandse politiek.
1. De Nederlandse politiek weigert zelf potjes aan te spreken die klaar staan voor Nederlandse land en Tuinbouw, en als zij deze potjes dan toch beschikbaar maken dan komt er een stormvloed aan duurzaamheids en groene eisen overheen.
2. De douane van Nederland is het meest soepel omgegaan met import beleid en dus het binnen halen van ziektes.
3. TTIP is er nog niet, dus Europese democratie is nog niet aangetast. De weerstand zal waarschijnlijk TTIP laten ploffen. Dan werkt de democratie toch?
Je kan pas tegen een handelsverdrag zijn als er een richting en overleg structuur is bepaald.
Jan 20 Maart 2017
@martien TTIP is gefrustreerd door massief tegenwerk door NGO's. Daarvan was LTO er zeker geen een. LTO stond vierkant achter TTIP totday uit de doeken kwam wat er in de hoge hoed kon komen. Toen veranderde LTO's opstelling. De voormannen hadden het toen ook mis.
De NL douane heft helemaal geen rol bij omport van bijvoorbeeld uitgangsmateriaal uit andere EU landen. Zie nu de intocht van virulente aaltjes uit D. Controle op bacterieziek uit Polen en D? We moeten zien wat daar weer achterweg komt.
De potjes uit Brussel....... sigaren uit rigen doos, na aftrek van een riante ambtenarenvergoeding door 'het apparaat'. Wel eens geprobeerd mee te doen aan een redelijk grote inschrijving (tender)? Je hebt er specialisten (zoals lobbyisten), een hoop geduld en papier en een vorm van blindheid (voor EU "onregelmatigheden") voor nodig om daarin nog enige voldoening te vinden. Allemaal EU uitvindingen die jouw bedrijf, naast alle regels die iedereen treffen, niet nodig heeft.
Waarom geloven mensen nog in dat total ondoorzichtige apparaat? Omdat in het beeld dat voormannen, incl CDA en VVD voorspiegelen?
En dat beleid voeren die partijen nu door, hoewel het er in de verkiezingen niet over ging... niet over mocht gaan, want dat betekent gelazer.
Wanneer een aantal feitelijk schadelijke resultaten van de EU worden genoemd is de reaktie vaak: ja er zijn wel dingen in de EU die niet kloppen. Maar nooit worden die concrete gemaakt om ze aan te pakken. Dat de EU (het ambtenarenaparaat wat feitelijk de dienst uitmaakt) geen zelfreinigend vermogen heeft moge inmiddels duidelijk zijn, of niet.
Neem het referendum over de europese grondwet. De tegenstand van de NL bevolking daartegen was toch duidelijk? CDA en VVD legden het naast zich neer en gingen door alsof er niets gebeurd was. En voorlopig zitten we, tenzij Le Pen wint, weer voor een poosje opgescheept met deze eurofiele leiders, Moet Wilders (ik ben niet van die lijn) eerst de grootste worden voordat NL. de EU wezenlijk gaat aanpakken/vertrekt? NL kan zichzelf goed redden zonder de enorme ballast van zuidelijke en oostelijke EU lidstaten, die steeds groter wordt.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden