WASDE-rapport mei

Handel laat zich niet op de kast jagen

11 Mei 2017 - Clarisse van der Woude

Meer sojabonen en minder tarwe en maïs. Dat is kort samengevat de conclusie van het Amerikaanse WASDE-rapport. Voor de markten geen reden tot grote sprongen. Alleen sojabonen kwamen in de rode cijfers.

Vanwege de lagere productie en lagere voorraden in tarwe, ziet de prognose er redelijk goed uit. Dat zegt Rabobank in zijn price outlook. Hoewel de Amerikaanse eindvoorraden onveranderd blijven, ten opzichte van vorige maand, met een recordniveau van 1.159 miljoen bushels, zal de recordhoeveelheid in 2017/18 teruglopen. Het gaat vergeleken met het jaar ervoor om een daling van 21 procent.

Maïsprijzen kunnen hogere niveaus gaan opzoeken

Toenemend verbruik maïs 
De maïsprijzen kunnen nog wel eens hogere niveaus gaan opzoeken. Het ministerie verlaagt de Amerikaanse eindvoorraden voor 2016/17 tot 2.295 miljard bushels door een toenemend verbruik voor voeding, zaad en industriële toepassingen. Ook de wereldwijde eindvoorraden voor 2017/18 vallen naar verwachting bijna 14.5 miljoen ton lager uit dan eerdere prognoses.

Voorraad sojabonen hoogste in 10 jaar
Slechtere vooruitzichten gelden voor sojabonen. Het USDA zet de mondiale eindvoorraad voor 2016/17 op een record van 90.14 miljoen ton. De Amerikaanse opbrengsten komen volgens de voorspellingen uit op 48 bushels per acre. Dat is 4.1 bushels minder dan vorig recordjaar en 2.1 bushels boven gemiddeld. De consumptie zal waarschijnlijk klimmen.

Toch vallen de eindvoorraden voor 2017/18 hoog uit. De kans zit er in dat deze het hoogste niveau in meer dan 10 jaar aantikken. Het grotere areaal en de grote oogsten in Zuid-Amerika hebben hierin een grote rol.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse Granen & Grondstof

Amerikaanse boer ziet minder in tarwe en maïs

Analyse Granen & Grondstof

Brussel is eruit met regels voor graan uit Oekraïne

Analyse Granen & Grondstof

Nat weer komt Europese tarwe niet ten goede

Analyse Granen & Grondstof

Rusland blijft verrassen op de tarwemarkt

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden