Zuid-Amerika is voorbeeld

Deze les kan OPEC leren van sojaboeren

27 Mei 2017 - Wouter Baan

De geschiedenis leert dat het opgeven van marktaandeel door productieverlagingen een gevaarlijk spel is. De olieproducerende landen van het oliekartel OPEC kunnen een belangrijke les leren van de producenten van sojabonen, schrijft Business Insider

Volgens beleggingssite MarketWatch zijn er een aantal opvallende parallellen te trekken tussen de opkomst van Brazilië, als exportgigant van sojabonen, en de stijgende productie van de Amerikaanse schalie-olieproducenten.

Brazilië en Argentinië hebben zich ontwikkeld tot de belangrijkste exporteurs 

Brazilië speelde tot de jaren '70 nauwelijks een rol op de door de VS gedomineerde wereldwijde exportmarkt van sojabonen. Echter, na een reeks van exportembargo's op sojabonen en graan (waarvan de eerste in 1973 door president Richard Nixon werd ingevoerd) veranderde de situatie volledig.

Uit een rapport van het Amerikaanse ministerie van Landbouw blijkt namelijk dat de werkelijke schade van de Amerikaanse boeren niet werd veroorzaakt door de tijdelijke daling van de binnenlandse prijzen, maar door het feit dat Japan zijn vertrouwen in de Verenigde Staten als aanbieder verloor.

Japan besloot daardoor flink te investeren in de Braziliaanse sojabonenindustrie. In 1971 produceerde het land slechts 76 miljoen bushel soja, terwijl de VS 1,127 miljard bushel produceerde. In 2016 bedroeg de Braziliaanse productie 3,546 miljard tegen 3,926 miljard in de VS.

En hoewel de productie en export van beide landen is gegroeid, is het Amerikaanse marktaandeel in de wereldwijde export van sojabonen afgenomen. Brazilië en Argentinië hebben nu samen meer dan de helft van de exportmarkt van sojabonen in handen. Voor 1980 was dat nog minder dan 15 procent.

Amerikaanse schalieolie
De productie van Amerikaanse schalie-olie is ook snel opgelopen. Dit kwam vooral door de sterk gestegen olieprijzen in het afgelopen decennium. Door de pogingen van de OPEC om marktaandeel terug te winnen van de Amerikaanse schaliespelers werden de pompen wagenwijd opengedraaid en zakte de olieprijs van meer dan 100 dollar per vat in 2014 tot onder de 27 dollar aan het begin van 2016.

Risico productieverlaging OPEC
De huidige pogingen van de OPEC om via productieverlagingen de olieprijs te ondersteunen zouden net als destijds voor de Amerikaanse sojabonenproducenten verkeerd kunnen uitpakken voor de OPEC-landen. Doordat de Amerikaanse schalieproducenten hun technologie en efficiency hebben verbeterd kunnen ze veel sneller reageren dan gedacht en elke prijsstijging gebruiken om hun marktaandeel uit te breiden.

Aan de ingreep van OPEC kleven risico's

Of de Amerikaanse schalieproducenten daadwerkelijk het gat van de productieverlagingen van de OPEC zullen vullen moet nog blijken. Het roept echter wel vragen op over hoe de OPEC-landen na het stopzetten van de productieverlagingen het verloren marktaandeel weer terug kunnen winnen zonder het evenwicht op de markt opnieuw te verstoren.

Wanneer het gaat om de grondstoffenmarkt dan laat de geschiedenis ons in ieder geval zien dat het niet zo simpel is om marktaandeel terug te winnen als het eenmaal uit handen is gegeven.

Lees ook op BusinessInsider.nl:
10 belangrijke dingen die zich nu afspelen in de wereld

Donald Trump heeft naar verluidt nog steeds de pest aan Duitse auto’s

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Wouter Baan

Wouter Baan is hoofdredacteur van Boerenbusiness. Hij richt zich daarnaast op zuivel, varkens en vleesmarkten. Ook volgt hij de (bedrijfs)ontwikkelingen binnen de agribusiness en interviewt hij CEO’s en beleidsmakers.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Opinie Kasper Walet

Help! De energietransitie verzuipt

Analyse Energie

Grotere voorraden krijgen weinig vat op olieprijs

Nieuws Energie

Afbouw salderingsregeling sneuvelt in Eerste Kamer

Analyse Energie

Zijn de dagen van de salderingsregeling geteld?

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden