Giga sojaoogst

Landbouw trekt Brazilië uit het slop

7 Juni 2017 - Niels van der Boom - 1 reactie

Het Bruto Binnenlands Product (BBP) van Brazilië laat in het eerste kwartaal van 2017 een groei van 1 procent zien. Sinds het tweede kwartaal van 2015 liet het BBP in het Latijns-Amerikaanse land geen groei meer zien. De positieve nood is in het geheel toe te schrijven aan de landbouwsector.

Sinds 2015 bevindt het land, met de grootste economie in Zuid-Amerika, zich in een recessie. Het begin van 2017 brengt daar, met een groei van 1 procent ten opzichte van het vorige kwartaal, verandering in. Toen bedroeg het percentage nog -0,9. De reden daarvoor is een sojaoogst die 13,4 procent groter is, dan vorig jaar het geval was. Dat blijkt uit cijfers van de Braziliaanse overheid, meldt de Financial Times.

Nieuws wordt gebruikt om steun te krijgen voor regering

Eerste stijging in 8 kwartalen
De landbouw mag zich dan verantwoordelijk noemen voor de eerste stijging in 8 kwartalen, ten opzichte van Q1 2016 ligt het BBP nog altijd 0,4 procent lager. De groei komt onverwacht voor de Braziliaanse overheid. President Michel Temer, die zwaar onder vuur ligt door een corruptieschandaal, gebruikt het nieuws om hernieuwde steun te vinden voor zijn regering.

Opleving van korte duur
Het nieuws betekent volgens analisten alleen dat de absolute bodem achter de rug is. Desondanks daalde het import- en exportniveau van Brazilië met 21 procent in het eerste kwartaal van 2017. In het tweede kwartaal wordt minder positief nieuws verwacht. Ondanks wat president Temer meldt, verwachten experts niet dat de economie daadwerkelijk verbetert. Zeker niet door de genomen maatregelen van zijn overheid. Het begrotingstekort bedraagt momenteel 9,2 procent van het BBP.

15

procent

van het areaal is GMO vrij

Areaal krimpt
Het Amerikaanse landbouwministerie USDA verwacht dat Brazilië dit seizoen ongeveer 95 miljoen ton sojabonen oogst. Voor seizoen 2017-2018, waarvoor de voorbereidingen inmiddels in gang zijn, wordt een lichte daling van het areaal verwacht. Dat meldt de organisatie voor soja- en maïstelers in de provincie Mato Grosso (Aprosoja-MT).

Meer GMO-vrije soja
De organisatie meldt verder dat het aandeel non-GMO soja toeneemt in de provincie. Van 10 naar 15 procent. Dat is te wijten aan de vraag naar GMO-vrije soja in Europa. Per zak van 60 kilo wordt 7 tot 18 reaal meer betaald voor deze sojabonen, omgerekend is dat 33 tot 94 euro per ton.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
1 reactie
hans 8 Juni 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10874770/landbouw-trekt-brazilie-uit-het-slop][/url]
positieve nood
Vrij grof 8 Juni 2017
Zo is het in Nederland al decennia zo gezien het handelsoverschot van de landbouw.
U kunt niet meer reageren.

Wat doen de actuele
granen noteringen?

Bekijk en vergelijk zelf prijzen en koersen

Podcast Valuta met Joost Derks

'Rente in de eurozone gaat als eerste omlaag'

Podcast Valuta met Joost Derks

Zicht op lagere rentes brengt markten in extase

Nieuws Financieel

Voedselinflatie neemt af in Nederland en eurozone

Podcast Valuta met Joost Derks

Europese rente gaat eerder dalen dan verwacht

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden