Inside: Granen & Grondstof

USDA gooit olie op het vuur van de granenmarkt

3 Juli 2017 - Niels van der Boom

Het arealen- en voorradenrapport van het Amerikaanse landbouwministerie USDA gooide op de laatste junidag flink wat olie op het vuur. Vooral de CBoT notering voor tarwe maakten daarmee een forse sprong. Maïs en sojabonen reageerde minder heftig. Averechtse berichtgeving maakt reacties los op de markt.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Akkerbouwers en beurshandelaren hielden rekening met minder hectares korrelmaïs en meer hectares sojabonen in de VS. Het USDA schrijft, in zijn June Acreage and Quarterly Grain Stocks Report, echter over meer maïs en minder soja. Dat, gekoppeld met een record laag areaal tarwe, en extreem droog weer zijn voldoende ingrediënten om in Chicago de vlam in de pan te laten slaan. Vrijdag 30 juni sloot het julicontract op $187,76 per ton. Een sprong van $11,30 ten opzichte van de dag ervoor. Ook de Matif in Parijs pikte een graantje mee. In twee dagen ging het septembercontract met €6,75 omhoog, tot €176,50 op vrijdagmiddag.

Het laagste tarwe areaal in 100 jaar tijd

Tarwe scoort laagterecord
Tarwe reageerde op de laatste junidag het meest heftig. Om te beginnen rekent het USDA met een areaal van 45,7 miljoen acre en dat is een absoluut laagterecord. In de vorige prognoses werd over 50 en later 46 miljoen acre gesproken. De tarwevoorraden in het land, gemeten op 1 juni, worden ingeschat op 1,18 miljard bushel. Dat was vorig jaar 976 miljoen bushel. Iets meer dan waar de handel rekening mee hield. Een andere reden, waar de tarwemarkt door wordt gevoed, zijn de lage areaalcijfers uit Canada.


Tarwenotering op de Matif termijnmarkt in Parijs en CBoT in Chicago. Meer grafieken? Bezoek de database!

Extreme droogte
Na een extreem nat voorjaar is het momenteel gortdroog in sommige staten. Vooral North en South Dakota krijgen het zwaar te verduren. Ook de lange termijn trend is droog en heet. Van de zomertarwe wordt ruim een kwart als zeer slecht beoordeeld door het USDA in de staat North Dakota. Slechts 40% wordt als goed tot excellent beoordeeld. In meerdere staten worden tarwegewassen gemaaid en geperst, of begraasd door koeien, omdat het niet langer oogstwaardig is voor de maaidorser.

Soja en maïs niet onder de indruk
De termijncontracten voor sojabonen en korrelmaïs reageerden minder heftig op het nieuws dat het USDA bracht. Toch was er verrassing onder handelaren en analisten te bespeuren, omdat de cijfers uit het rapport niet aansloten bij hun ideeën. Nadat de CBoT zich heeft hersteld, gaat de markt verder met het kijken naar de weersomstandigheden. In de ‘Corn Belt’ zijn die hoogst ongunstig voor maïsgewassen, door hitte en droogte. Tot veel zorgen leidt dat op dit moment niet.

10

dollar/ton

kreeg het sojacontract er vrijdag bij in Chicago

Soja positief
Het julicontract voor sojabonen sloot vrijdag 30 juni een kleine $10 per ton hoger, ten opzichte van de dag ervoor. Gedurende week 26 werd een kleine prijsstijging waargenomen. Ook maïs veerde op en noteerde goed $4 bovenop de prijs. Voor soja wordt rekening gehouden met verdere prijsverhogingen. Voor maïs wordt een ‘bearish’ stemming gehanteerd.

Het USDA schat de oppervlakte maïs in op 90,9 miljoen acre. Dat was vorig jaar 94 miljoen acre. Soja gaat van 83,4 naar 88,7 miljoen acre. De eindvoorraad maïs, gemeten op 1 juni, komt uit op 5,23 miljard bushel, tegenover 4,71 miljard vorig jaar. Voor soja is dat 96 miljoen versus 87 miljoen in 2016.

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden