Economische gevolgen

Boeren vrezen hoge kosten bij glyfosaat verbod

14 Juli 2017 - Clarisse van der Woude

Het ziet er gunstig uit voor het gebruik van glyfosaat, maar er moet nog 1 hindernis worden genomen. De Britse Crop Protection Association (CPA) wijst er daarom op dat een verbod Britse boeren bijna 1 miljard pond per jaar gaat kosten.

Tarwetelers in het Verenigd Koninkrijk verwachten grote financiële gevolgen als de toelating voor glyfosaat wordt ingetrokken. Uit een steekproef onder 250 boeren van de CPA blijkt dat meer dan de helft (54%) vreest dat de kosten oplopen tot zeker €11.300 (10.000 pond) per jaar. Zo’n 2% meent dat een verbod hen zelfs meer dan €45.000 (40.000 pond) gaat kosten.

940

miljoen

pond verlies van landbouwproductie

Economische gevolgen
Een glyfosaatban heeft agrarisch breed een grote impact en zelfs de Britse economie beïnvloeden, zo waarschuwt de CPA. Onderzoek wijst een verlies uit van de landbouwproductie van 940 miljoen pond. Zo nemen de fiscale inkomsten uit de landbouw en keten met 193 miljoen pond af en daalt de tarweproductie met 20%.

VK op achterstand
De uitkomsten maken duidelijk dat een verbod een negatieve impact heeft op het bruto binnenlands product van het VK en op de landbouwsector, in een tijd waarin Britse boeren toch al in onzekerheid verkeren. Indien het verbod alleen voor de Britten zou gelden en het middel nog altijd in de rest van de wereld gebruikt mag worden, komt de binnenlandse productie op een grote achterstand te staan. Een EU-brede ban kan zelfs de voedselprijzen voor consumenten opdrijven.

Opbrengsten dalen, kosten stijgen
Een boer die op de bevindingen reageert zegt dat akkerbouwers de opbrengsten van sommige grote gewassen zullen zien teruglopen en de kosten stijgen. “Bedrijven die nu al moeite hebben om het hoofd boven water te houden kunnen hiermee net het zetje krijgen om om te vallen. Roekeloze politiek door de EU dreigt Britse boeren uit de sector te duwen.” Volgens hem is een verbod ook slecht voor het milieu. “We moeten zwaardere machines gebruiken en vaker ploegen wat leidt tot meer CO2-uitstoot en minder biodiversiteit.”  

Roekeloze politiek door de EU dreigt Britse boeren uit de sector te duwen

Meer politiek dan wetenschap
Sarah Mukherjee, algemeen directeur van de Crop Protection Association, hoopt dat haar regering een wetenschappelijke benadering kiest in de besluitvorming in Europa en voor herregistratie stemt. “Het debat over glyfosaat is altijd meer over politiek gegaan dan over wetenschap. Het middel is altijd veilig geweest; ruim 40 jaar degelijk wetenschappelijk onderzoek wijst uit dat er geen gevaar voor de veiligheid is.”

Definitief besluit eind 2017
Hoewel de Europese Commissie zich positief heeft uitgelaten over herregistratie van glyfosaat in de Europese Unie voor een periode van 10 jaar, moet een uitvoerend comité van landbouwministeries van verschillende EU-lidstaten een definitief besluit nemen. Naar verwachting wijkt dit voorstel niet veel af van het huidige advies. Einde 2017 wordt er een definitief besluit verwacht.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden