Inside: Granenmarkt

Tarweoogst zuidwesten in de eindsprint

2 Augustus 2017 - Niels van der Boom

Terwijl in het midden en noorden van Nederland deze week eindelijk op grote schaal begonnen kan worden met het oogsten van de wintertarwe is het zuidwesten begonnen aan de eindsprint. Daarmee wordt graanoogst 2017 verder in tweeën gesplitst.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Beetje bij beetje proberen akkerbouwers hun tarwe van het land te krijgen. Vooral in het zuidwesten lukt dat relatief goed. Na een regenperiode, met soms forse buien, kan het oogstwerk weer hervat worden. De ene na de andere meldt op Twitter dan de oogst er alweer op zit. In het midden en noorden van Nederland kan aan de start van augustus ook eindelijk worden begonnen met combinen.

70

procent

van de tarwe is in veel CZAV-regio's al binnen

Zeeland ver voorop
De oogstvoortgang maakt bij CZAV weer sprongen in week 31. Alle Zeeuwse gebieden maken goede voortgang met de oogst. Tholen en St. Philipsland blijven vooroplopen. Daar moet nog een krappe 20% worden binnengehaald. In Zeeuws-Vlaanderen is dat nog 30%. De Zuid-Hollandse eilanden volgen op de voet. Ook daar is op plekken al bijna 70% ontvangen.

Na een lange periode van droogte is het zuidwesten goed op regen getrakteerd in juli. In bijna alle gemeentes is meer dan 100 millimeter neerslag gevallen gedurende de maand, met uitschieters tot 186 millimeter op Goeree-Overflakkee.

"De kwaliteit is gewoon goed"
Volgens Rien Fieman van CZAV is de kwaliteit van de tarwe gewoon goed. "Het vochtgehalte is misschien wat te hoog (15% à 16%) om af te leveren, maar over het algemeen ziet de tarwe er prima uit." Voor de regenperiode kwam het hectolitergewicht uit op circa 80. "Na die periode is dat niet noemenswaardig veranderd. Het hectolitergewicht ligt nu ongeveer op 78 à 79. Niet heel veel anders dus."

Over de opbrengsten in het CZAV-gebied kan Fieman nog niet al te veel zeggen. Echter, wat wel overduidelijk is, is dat de prijzen zeer uiteenlopend zijn. "Gemiddeld zullen we rond het meerjarig gemiddelde uitkomen, maar er is wel een duidelijk verschil in prijs tussen de droge grond en de vochtvasthoudende gronden."

Tekst gaat verder onder de grafiek.
De voortgang van de graanoogst van 2017.

Start oogst normaal
Even leek het erop dat we met een historisch vroege graanoogst te maken kregen. Zo een die je alleen in 1976 zag. Het huidige beeld is echter nog niet veel anders dan in andere jaren. In 2016 startte de oogst ook rond 1 augustus. Op 2 augustus vorig jaar had CZAV 15% van het totale volume graan ontvangen.

In 2015 startte de oogst eveneens begin augustus. Afgezien van de situatie in het zuiden, waar half juli al in de tarwe werd gestart en eind juni met wintergerst, is het dorsen van de granen in Midden- en Noord-Nederland dit jaar normaal gestart.

 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden