Met rupsbanden het land op

Forse regenbuien vertragen Duitse graanoogst

4 Augustus 2017 - Danielle Ballast

Waar Franse graantelers de oogst al voor een groot deel hebben afgerond, blijkt dat bij de Duitse telers een stuk moeilijker te gaan. De extreme regenval, in combinatie met hagel van de afgelopen week, heeft veel schade opgeleverd. Het vooruitzicht op meer regen maakt de zorgen om opbrengstverliezen groter.

Zo weinig regen als er de afgelopen tijd is gevallen, zo veel valt er nu. En dat terwijl de telers juist nu willen oogsten. In de Duitse deelstaat Hessen, in het midden van Duitsland, hebben telers de oogst voorlopig moeten staken. Op andere plaatsen proberen telers met rupsbanden het land op te komen. De landbouworganisatie in de deelstaat spreekt van kwaliteit- en opbrengstverliezen. Voor cijfers over de verliezen is het nog te vroeg, dat hangt onder meer af van de hoeveelheid water die het land nog te wachten staat.

236

millimeter

in juni en juli

Fiasco nadert
Ook in de noordelijke deelstaat Mecklenburg-Vorpommern stemt het weer de sector niet gerust. De minister van Landbouw spreekt over een vertraagde oogst, als gevolg van het onstabiele weer, en vreest voor een fiasco. Het ministerie benadrukt dat de situatie nog niet zo dramatisch is als in 2011, maar de bodemgesteldheid is niet best. Waar er normaal gemiddeld 129 millimeter in de maanden juni en juli valt, viel er dit jaar maar liefst 236 millimeter.

Miljoenen hagelschade
De schade die de hagelbuien van begin deze week hebben veroorzaakt, wordt geschat op miljoenen euro’s. Dat meldt verzekeraar Vereinigte Hagel. De buien trokken over het hele land en brachten op 14.000 hectare landbouwgrond forse schade aan. Voor tarwe blijft de schade vooralsnog beperkt, maar maïs en koolzaad zijn er slechter aan toe. Ruim 800 bedrijven hebben bij de verzekeraar hun schade gemeld.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden