Inside: Granen & Grondstof

Rusland poogt exportrecord te evenaren

8 Augustus 2017 - Niels van der Boom

Als het aan de Russische landbouwminister Tkachov ligt, wordt de export van graan gedurende het afzetseizoen 2017-2018 verder opgeschroefd. Het land oogst niet de recordvolumes die het vorig jaar neerzette, maar haalt wel een goede oogst binnen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De Russische staatszender Russia-24 interviewde landbouwminister Alexander Tkachov over de graanoogst, die momenteel volop gaande is. De minister liet in het interview weten dat zijn ministerie in totaal tussen de 103 en 105 miljoen ton graan verwacht. Dat was vorig jaar nog 120 miljoen ton.

Hopelijk verloopt de herfst droger, dan het voorjaar en de zomer

Oogst verlaat
De oogst loopt momenteel 2 weken achter op vorig jaar. Veel regen gedurende het voorjaar en de zomer hebben ervoor gezorgd dat de opbrengst flink lager uitkomt. Tkachov hoopt dat het weer gedurende de herfstmaanden gunstiger gaat verlopen.

Dollarkoers en nieuwe markten
In het seizoen 2016-2017 exporteerde Rusland 35 miljoen ton graan. Veruit het grootste gedeelte daarvan is tarwe, goed voor 27 miljoen ton. "Het is mogelijk om in exportjaar 2016-2017 dit volume te verhogen tot 38 miljoen ton", zei Tkachov. "Of dit lukt, is afhankelijk van de dollarkoers en of het lukt om nieuwe markten aan te boren."

Minder hectares geoogst
Inmiddels hebben de Russische akkerbouwers ruim 11 miljoen hectare geoogst, goed voor een volume van 46,8 miljoen ton. Vorig jaar was op datzelfde tijdstip reeds 15 miljoen hectare geoogst met een totaal volume van 55,4 miljoen ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden