Inside: Voermarkt

Waarom reageert voermarkt op EK vrouwenvoetbal?

8 Augustus 2017 - Erik Colenbrander

Op de brijvoermarkt zijn prijsontwikkelingen te bespeuren. Deze vallen zowel positief als negatief uit voor veehouders. Wat betekent de droogte in Zuid- en Oost-Europa voor de voerprijzen, en waarom gaat de prijs van bierbostel omhoog?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De prijs van verschillende tarwegistconcentraten is met €0,10 per procent drogestof verlaagd. Duynie brengt voor haar Protiwanze tarwegistconcentraat nu nog €1,95 tot €2,10 in rekening, afhankelijk van de regio. Van Triest Veevoeders rekent voor haar GrainPro tarwegistconcentraat €2,05 per procent drogestof.

Voederwaardeprijs zakt onder de 70%

Waar ligt de oorzaak?
Prijsverschillen kunnen worden veroorzaakt door verschillen in eiwitgehaltes, viscositeit en drogestofgehaltes. De voederwaardeprijs is door de prijsdaling gezakt tot onder de 70%. Het toenemende aanbod is de voornaamste oorzaak van de prijsdaling. Producenten van bio-ethanol hebben de productie opgevoerd, nadat er in de voorzomer een tekort was ontstaan.  

De ontwikkelingen op de graanmarkt hebben niet bijgedragen aan de prijsverlaging, ook al volgen de ontwikkelingen elkaar in hoog tempo op. Het JRC MARS-instituut stelde, op basis van satellietwaarnemingen en berichten van waarnemers in de verschillende regio’s, de opbrengstprognose eind juli naar beneden bij. 

Aanhoudende droogte
De aanhoudende droogte, in grote delen van Zuid- en Oost-Europa, is de oorzaak. In Spanje is de graanoogst mislukt, maar ook in Italië dreigt een ramp door snel stijgende voedselprijzen. Het beeld in Centraal- en Oost-Europa, waar de meeste korrelmais wordt geteeld, is vooralsnog minder dramatisch. Vanuit Duitsland komt het bericht dat een groot deel van het graanareaal door de hevige regenval eind juli niet meer geschikt is voor verwerking tot brood.

Hoogseizoen van bierbrouwerijen is bijna voorbij

EK voetbal
Het weer in eigen land staat in schril contrast met de aanhoudende hitte langs de Middellandse zee. Het eind van de zomer komt in zicht. Duynie heeft de prijs van bierbostel met €0,10 per procent drogestof verhoogd. Het hoogseizoen van de bierbrouwerijen loopt namelijk ook op het eind en het succesvolle EK vrouwenvoetbal is voorbij.  

De prijs van producten uit de aardappelverwerkende industrie komt nog niet in beweging, alhoewel de nieuwe oogst aardappelen niet lang meer op zich zal laten wachten. Voeraardappelen worden al enkele maanden niet of nauwelijks verhandeld. Het is nog onduidelijk of er dit jaar, net als vorig jaar, een tekort aan voeraardappelen zal zijn. Dit omdat de aardappelzetmeel industrie wellicht, net als vorig jaar, alles kan gebruiken. 

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden