Inside: Granen & Grondstof

Storm Harvey beïnvloedt ook granenmarkt

29 Augustus 2017 - Niels van der Boom

De tarweoogst in Texas hoeft niet te vrezen voor de tropische storm Harvey, die voor een ravage heeft gezorgd in Amerika. Het is vooral de export die hinder ondervind van de gevolgen. Katoenboeren en veehouders hebben met de grootste schadepost te maken.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Volgens de Texas Wheat Producers Board hebben de Texaanse tarwegewassen niet te lijden gehad onder de tropische storm. Voor de export van graan is dat een ander verhaal. De havens die aan de Golf van Texas liggen, verschepen een kwart van alle Amerikaanse tarwe en een klein gedeelte van de sojabonen en korrelmaïs. De meeste van deze gewassen worden verscheept via Louisiana, maar 6 op de 10 bushels maïs en soja worden via deze staat geëxporteerd.

Een kwart van alle tarwe wordt via Texas geëxporteerd

Havens kampen met problemen
Wanneer Harvey voor problemen zorgt op de Mississippi-rivier kan de export van maïs en soja wel worden benadeeld. Nu hebben alleen de havens van Houston en Corpus Christi te maken met problemen, zegt een woordvoerder.

Sojabonen hebben naar verwachting wel flink te lijden onder de overstromingen. Voor katoenboeren, die nog volop in de oogst zaten, is de schade nog veel groter. Texas is de grootste katoen producerende staat in de VS met een productie van 8,8 miljoen balen katoen. De totale Amerikaanse productie bedraagt 20,5 miljoen balen.

Termijnmarkt daalt
Regen in andere delen van de VS zorgt er juist voor dat de termijnmarkt in Chicago lager noteert. De soja- en maïsgewassen worden door neerslag geholpen. De termijncontracten voor maïs, soja en tarwe daalde allemaal op de CBoT.

Meer water verwacht
De orkaan Harvey bevindt zich momenteel weer in de Golf van Mexico. Naar verwachting komt hij later wederom aan land, waardoor de Texaanse kust opnieuw met enorme neerslaghoeveelheden te maken krijgt. Ook in buurstaat Louisiana wordt veel regen verwacht.

In Houston, Texas, is inmiddels meer dan 1.000 millimeter regen gevallen. Naar verwachting komt daar nog 250 tot 400 millimeter bij de komende dagen. Texas is de staat met de meeste koeien, en dan voornamelijk voor de vleesproductie. De overstromingen zijn een ramp voor deze bedrijven.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden