Inside: Granen & Grondstof

Week 35: is 150 euro bodem voor tarwe?

30 Augustus 2017 - Niels van der Boom

De marktupdate van week 35 wordt gevoegd door hoge opbrengstprognoses en voorraadcijfers, waardoor de mondiale granenmarkt wereldwijd blijft inleveren op de termijnmarkten. En een grote oogst betekent druk op de exportmarkt. Welk effect heeft dat op de noteringen?

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Ook in week 35 staat de granenmarkt wereldwijd onder druk. In Parijs daalde het septembercontract voor maaltarwe tot €152 per ton op dinsdag 29 augustus. De berichtgeving over opbrengstverwachtingen in de verschillende graantelende naties maken het de koers niet gemakkelijk om vaste grond onder de voeten te vinden.

Rusland als grootste exporteur
Verwachtingen over de oogst in Rusland en India laten fors hogere volumes zien dan gemiddeld. Daarmee stevent de wereld af op een recordhoge tarweoogst. Rusland kan de grootste tarwe-exporteur ter wereld worden, met een af te zetten volume van 31,5 miljoen ton. Kansen zijn voor een deel in China te vinden. Dit land schermt de eigen markt echter af met hoge invoerheffingen. Die bedragen 180%, maar voor bevriende landen 'slechts' 65%.

Ook Europa moet het hebben van een goede export, gezien de opbrengsten die worden verwacht in de Europese Unie. Tot op heden valt het exportniveau echter tegen. Een sterke euro, ten opzichte van de dollar, en het naar boven aanpassen van de oogstraming zorgen ervoor dat de afzet matig verloopt. Landen in het Zwarte Zeegebied zitten de EU in de weg als het gaat om de export van tarwe.

Tekst gaat verder onder de grafiek.

Voor de graanexport in Europa is de wisselkoers van groot belang.

Goede oogst EU
In de laatste oogstprognose heeft de Europese Commissie het volume van graan naar boven aangepast, tot 298 miljoen ton netto. Een verhoging van 2,5 miljoen ton ten opzichte van de vorige prognose. De graanoogst is met 800.000 ton verhoogd. Die van korrelmaïs met 1 miljoen ton. Hiermee bereikt de theoretische graanvoorraad in de EU op 30 juni 2018 een niveau van 38,1 miljoen ton.

Een goede export is vereist om dit aantal te reduceren. Vooral Frankrijk heeft met substantieel hogere opbrengsten te maken. Alleen al dit land is goed voor een plus van 8 miljoen ton in de Europese graanbalans.

Tarwevoorraad hoger
De International Grains Council (IGC) heeft hun prognose voor tarwe ook naar boven bijgesteld. Vooral omdat vanuit het Zwarte Zeegebied een hoge opbrengst wordt verwacht. Na afgelopen seizoen waren de eindvoorraden al relatief hoog. Dit niveau neemt gedurende seizoen 2017-2018 verder toe. De IGC becijfert dat deze met 7 miljoen ton tarwe toeneemt, tot 248 miljoen ton in totaal. Een plus van 4 miljoen ton ten opzichte van de eindvoorraad vorig seizoen.

Tekst gaat verder onder de grafiek.De IGC stelt hun verwachtingen voor de eindvoorraad granen naar boven bij.

Waar ligt de bodem?
Momenteel heerst de vraag of een prijsniveau van €150 voor maaltarwe op de termijnmarkt een bodem kan zijn voor het contract. De afgelopen jaren wijzen uit dat dit niveau altijd voor stabilisatie in de prijzen zorgt. Vervolgens ontstaan nieuwe afzetmarkten, of omdat de tarwe voor alternatieve afzetvormen wordt toegepast. Bijvoorbeeld de voertarwemarkt.

De EU zit echter dit jaar ruim in zijn voertarwe, waardoor deze markt extra hinder ondervind van het aanbod maaltarwe, mocht de situatie zo gaan uitpakken. Op de CBoT in Chicago is de grens van 400 dollarcents per bushel een belangrijke grens. Ook deze wordt momenteel getest.
Het septembercontract voor maaltarwe op de Matif test momenteel de bodem van €150. Meer grafieken? Bezoek de Database.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden