Inside: Granen & Grondstof

Week 38: Tarwe krabbelt tergend langzaam op

19 September 2017 - Clarisse van der Woude

Hoewel de markten voor granen langzaam naar boven kruipen, verloopt dat erg moeizaam. Het decembercontract van tarwe aan de Matif sloot maandag 18 september op €161,50. Dat is lager dan de vorige slotstand, maar een stuk hoger dan de bodem die we in week 36 en 37 zagen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

De week startte maandag 18 september met een verlaging op de Amerikaanse en Europese tarwemarkten. De terugval op de beurzen wordt gezocht in de technische verkopen. Daarnaast vormen weersextremiteiten nog altijd een bron van onzekerheid.

(Tekst gaat verder onder grafiek)

Dit jaar ligt de tarweprijs op de Matif ver onder het vijfjarig gemiddelde.

Oogst Australië gedecimeerd
Er zijn zorgen over de lagere productie in Australië, ’s werelds vierde grootste tarwe-exporteur. Door droogte en vroege vorst is de oogst gedecimeerd tot 20,1 miljoen ton. Dat is 2,6 miljoen ton lager dan verwacht. Oogst 2017 staat hiermee op de negende plek in de top 10 van laagterecords.  

Verkopers van graan stellen zich voorzichtig op

Russische megaoogst 
Opvallend is ook de megaoogst van Rusland, maar het kost de Russen moeite om deze daadwerkelijk verstouwd te krijgen via spoor en havens.

Toch zal het nog altijd een aanzienlijke hoeveelheid zijn die de EU-export in de weg zal gaan zitten. Want ook de Europese Unie heeft een grote oogst en de exportkansen daarvan nemen nu af.

Wisselkoersen 
Daarbij speelt ook de sterke euro, ten opzichte van de dollar en de roebel, een rol. Hierdoor neemt de invoer toe, terwijl de uitvoer achter blijft. Al met al maken leiden deze factoren ertoe dat verkopers van graan zich voorzichtig opstellen en beurzen het lastig hebben om te blijven staan.

Ten opzichte van de Dollar stijgt de waarde van de Euro.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden