Inside: Granen & Grondstof

Krijgt Russische graanoogst een forse correctie?

26 September 2017 - Niels van der Boom

Tijdens teeltseizoen 2018 kan de Russische graanoogst met een forse correctie te maken krijgen. Dat meldt het Russische ministerie van Landbouw. Meer weten? Neem een abonnement op 'Granen & Grondstof'.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Rusland oogst dit jaar wederom enorme hoeveelheden graan. Dat kan in teeltseizoen 2018 anders uitpakken. "De graanoogst kan volgend jaar onder een volume van 100 miljoen ton uitkomen", zegt Petr Chekmarev van het Russische landbouwministerie. Volgens de teeltspecialist valt of staat de opbrengst met de hoeveelheid wintergraan die wordt ingezaaid, en of deze op tijd de grond in gaat.

Boeren moeten het risico klein houden

Winter- versus zomergraan
"Wordt er te laat gezaaid, dan is het risico op vorstschade groter", zegt Chekmarev. "De oogst van wintergraan komt dan beneden de 45 miljoen ton uit. Zelfs wanneer het volume zomergraan de 50 miljoen ton bereikt, zit je dan onder het totaal van 100 miljoen ton graan. Boeren moeten daarom trachten dit risico zo klein mogelijk te houden."

Er is echter een andere factor die meespeelt. Gedurende marketingseizoen 2017-2018 wordt een grotere eindvoorraad verwacht. Dit is het gevolg van een grote graanoogst. Daarmee beschikt het land over enorme voorraden, zelfs wanneer de opbrengst tegenvalt. De nummer 1 positie als exporteur komt daardoor niet in gevaar, denkt Chekmarev. Een fluctuerende graanvoorraad is slecht voor de positie van Rusland als exportland.

Zaaiwerk op schema
Er zijn geen aanleidingen om op dit moment aan te nemen dat de Russische oogst fors lager uitvalt. Volgens recente cijfers van het ministerie was 11 miljoen hectare wintergraan gezaaid. Goed voor 62,8% van het verwachtte totaal. Vorig jaar was dat in dezelfde periode 10,8 miljoen hectare.

120,7

miljoen

ton graan wordt verwacht in Rusland

Ondertussen is 39,3 miljoen hectare graan geoogst, 83,5% van het totaal. Vorig jaar was dat met 41,6 miljoen hectare iets meer. De totale productie komt, volgens overheidscijfers, uit op 120,7 miljoen ton, tegenover 109,2 miljoen ton in 2016.

De tarwe- en gerstoogst is voor ongeveer 90% afgerond. Circa een kwart van alle korrelmaïs en sojabonen is eveneens binnen. De oogst van zonnebloemen staat op 17%.

Veel tarwe export
Tot en met 20 september heeft Rusland voor seizoen 2017-2018 ruim 10 miljoen ton graan geëxporteerd. Dat is een verhoging van 34% ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Toen lag het volume op 7,83 miljoen ton.

Het gaat vooral om tarwe: 8 miljoen ton. De rest van het volume bestaat uit gerst en korrelmaïs. De logistiek blijft een probleem om de gigantische hoeveelheden naar de havens te krijgen en het land uit.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden