EC wil kloof dichten

Glyfosaatdebat: hoe sterk is het nee-kamp?

28 September 2017 - Clarisse van der Woude

Volgende week vindt het glyfosaatdebat in de Europese Commissie plaats, maar hoe staan de lidstaten en beoordelende partijen er nu eigenlijk in? Een beknopt overzicht.

De kloof tussen de verschillende lidstaten, als het gaat om hernieuwde toelating van glyfosaat, is groot. Op dit moment bekijkt de Europese Commissie op welke manier zij de verschillen kan overbruggen. Mogelijk door het inbouwen van een clausule over biodiversiteit. De Commissie heeft vorige week te kennen gegeven een dergelijk beding te overwegen als de lidstaten daarom vragen. Ook Nederland doelt daarop. 

Het College voor de toelating van gewasbeschermingsmiddelen en biociden (Ctgb) acht een goedkeuringstermijn van zowel 10 als 15 jaar acceptabel, maar vindt wel dat er maatregelen moeten worden komen ter bescherming van het oppervlaktewater. Demissionair minister van Economische Zaken, Henk Kamp, steunt het voorstel. 

De beide partijen liggen mijlenver uit elkaar wat glyfosaat betreft

Welke lidstaten zijn tegen verlenging?
Maandag 25 september werd bekend dat Frankrijk openstaat voor een geleidelijke uitfasering van glyfosaat voor een periode van 5 jaar. De European Food Safety Authority (EFSA) en European Chemicals Agency (ECHA) hebben al een positieve beoordeling afgegeven en stellen de Europese Commissie voor het middel nog eens 10 jaar toe te laten.

De Europese boeren, verenigd in Copa-Cogeca, roepen op tot een akkoord voor 15 jaar. Ook de Europese Commissie stelt een toelating van 10 jaar voor, maar de Franse regering vindt dit te lang, gelet op de zorgen die er over het middel zijn. Frankrijk zal dus tegen het voorstel stemmen.

Rol Duitse verkiezingsuitslag 
Italië zou nog geen officieel besluit hebben genomen. De kans is groot dat het land zich onthoudt van stemmen of tegen stemt. Bij de Duitsers ligt de zaak gecompliceerd, wegens de verkiezingsuitslag en de vorming van een nieuwe regering, dat niet voor het eind van het jaar wordt verwacht. In deze situatie is Duitsland gedwongen zich van stemming te onthouden, want de christen-democraten en sociaal-democraten liggen mijlenver uit elkaar wat glyfosaat betreft.

Op 'nee'-koers
Verder zou ook Zweden op de ‘nee’ koers zitten, terwijl Luxemburg eenzelfde soort probleem heeft als Duitsland met ernstige verdeeldheid tussen de ministeries van Landbouw en Milieu. Griekenland onthield zich bij de stemming vorig jaar van een oordeel. Door de nauwe banden met de regering van Macron zouden de Grieken het glyfosaatdebat niet willen leiden.  

Op 5 en 6 oktober staat een discussieronde met de lidstaten gepland.

Twitter
Op Twitter staan donderdagochtend 28 september berichten dat lobbyisten van Monsanto de toegang tot het Europees Parlment is geweigerd.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Nieuws Gewasbescherming

Strijd in glyfosaatdossier nog niet gestreden

Nieuws Gewasbescherming

Glyfosaat opnieuw voor 10 jaar toegelaten

Nieuws Gewasbescherming

Geen meerderheid voor herregistratie glyfosaat

Nieuws Gewasbescherming

Kamer niet blij met glyfosaat-oplossing Adema

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden