Gewenning over 1 of 2 jaar

Suikerprijs begin 2018 gezakt tot wereldmarktniveau

3 Oktober 2017 - Clarisse van der Woude

Aan het begin van 2018 zetten de Europese suikerprijzen naar alle waarschijnlijkheid de daling in om meer in lijn te gaan lopen met de wereldmarkt. Vervolgens duurt het 1 of 2 jaar voordat de sector gewend is aan zijn nieuwe marktomgeving (zonder quotum). Dat stelt de Europese Commissie.

In de memo over het einde van de suikerproductiequota in de EU staat dat tussen 2016 en 2026 de suikerproductie met ongeveer 6% zal groeien. Als gevolg hiervan daalt de import van suiker van 3,5 tot 1,8 miljoen ton, maar neemt de export toe van 1,3 tot 2,5 miljoen ton. Daarnaast worden de voorraden, die in de zomer van 2017 op het laagste peil ooit stonden, bijgevuld. Hierdoor zal ook de toename in areaal (+20%) worden opgevangen.

20

procent

areaaltoename wordt in markt opgenomen

Na 2 jaar van tekorten, zakten in de lente van 2017 de internationale prijzen als gevolg van het verwachte suikeroverschot. Voor de komende periode is de verwachting dat de Europese prijzen de trend van de wereldmarkt zullen volgen. Dat houdt in dat prijzen in het begin van het nieuwe jaar zullen dalen.

Ondanks de toename van de verwachte suikerproductie kunnen de economische structuur en de bestuurders van de suikerverwerkende sector snel en efficiënt reageren op ontwikkelingen in de markt, zo menen de onderzoekers. De hectares die jaarlijks gecontracteerd worden, kunnen ook jaarlijks aangepast worden.

Reageren op marktsignalen
Gesteund door €5,4 miljard van de EU zou de suikersector klaar moeten zijn voor de afschaffing van het quotum. De sector heeft zich voorbereid en zou moeten kunnen reageren op marktsignalen. De toename van productie zou opgevangen moeten worden door meer export, geen limiet meer vanuit de Wereldhandelsorganisatie en een toename van de suikervoorraden. Het is echter onvermijdelijk dat een toename in het areaal de suikerprijs dichter bij de wereldmarktprijs brengt.

Uitbreiding in efficiënte regio’s
De Commissie is ervan overtuigd dat na 1 of 2 jaar zonder quotum de sector gewend is aan de nieuwe marktomgeving. Er valt niet te ontkomen aan het feit dat de productie zich in de meest efficiënte regio’s verder zal uitbreiden en dat sommige producenten hun productie laten krimpen. De Commissie geeft aan dat het toeziet op eerdergenoemde scenario’s en waar nodig de daarvoor bestemde veiligheidsmaatregelen zal toepassen.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Analyse suiker

Oekraïne blijft Europese suikervoorraden vullen

Analyse Suiker

Europese bietenoogst blijft op doorsnee steken

Analyse Suiker

Suikerprijzen stabiliseren zich in Europa

Analyse suiker

Suikerbietenprijs smaakt komend seizoen nóg zoeter

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden