Inside: Granen & Grondstof

Week 41: niet weer maar valuta beweegt de koers

11 Oktober 2017 - Niels van der Boom

Het natte weer deze herfst speelt ook de inzaai van granen parten. Op de termijnmarkt is dit echter niet merkbaar. Wat de markt meer bezighoudt is een grotere tarwevoorraad in de VS. Ook valutabewegingen hebben invloed op de prijsvorming van granen.

Dit artikel verder lezen?

Word abonnee en krijg direct toegang

Kies het abonnement dat bij je past
Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Naast een vertraagde oogst van aardappelen en uien, staat ook het inzaaien van wintergerst en tarwe stil door het natte weer in Europa. Het is nog niet extreem laat, maar van een vroege en vlotte uitzaai is niet te spreken. Dit heeft echter geen vat op de tarwenoteringen.

Tarwe in Argentinië heeft te kampen met wateroverlast

Wateroverlast zorgt voor opleving
Nieuwe cijfers over de tarweoogst in de Verenigde Staten (VS) zorgen ervoor dat de markt wordt getemperd. De regen speelt ook een rol in de ontwikkeling van tarwe in Argentinië en Australië. Dit heeft de prijzen een lichte verhoging meegegeven. Vooral uit Zuid-Amerika komen verhalen dat regen voor wateroverlast zorgt. Inmiddels is deze korte opleving op de termijnmarkt voorbij.

Kleine oogst in Amerika
In Canada is de graanoogst nog niet afgerond. De regen bemoeilijkt het oogsten van zomertarwe. Die is dit jaar matig van kwaliteit, als gevolg van een laag eiwitgehalte. De VS heeft, volgens cijfers van landbouwministerie USDA, de kleinste graanoogst in 127 jaar tijd geoogst. In totaal gaat het om 15,2 miljoen hectare, een verlaging van 14% ten opzichte van vorig jaar. De opbrengst ligt, met 47,4 miljoen ton, 15% onder het 5-jarig gemiddelde. In 1988 bedroeg het totale volume graan nog 74 miljoen ton.

Termijnmarkt beweegt nauwelijks
Prijsbewegingen op de wereldmarkt zijn deels te wijten aan valutabewegingen. De CBoT bewoog afgelopen week beperkt, met een bodem van $44075 en bovenkant van $448 per 5.000 bushel. Omgerekend 136 ton. Tussen de start en het einde van de week zat een verschil van slechts $1,36. 

1,36

dollar

bewoog de CBoT in week 41

In Parijs was, op de Matif, de beweging nog kleiner. Hoog bevond zich op €167 en laag op €165,25 per ton. Van spanning op de markt is geen sprake.

Geen impulsen op fysieke markt
Ook op de fysieke granenmarkt zijn de prijzen weinig in beweging. Voertarwe noteerde in Goes voor week 40 op €147 per ton onveranderd. In Groningen en Emmeloord kwam er een halve euro per ton bij. De beursnoteringen kwamen uit op €162 en €159,50 per ton. Middenmeer plust €1 en komt uit op €160 per ton.

Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden