Hapering aanvoer Dinteloord

Suikergehaltes zitten in de lift

25 Oktober 2017 - Niels van der Boom

In de zesde campagneweek is het gemiddelde suikerpercentage bij Suiker Unie op 17% uitgekomen. Daarmee komt het in de buurt van het niveau van vorig jaar. Het tarrapercentage is licht gedaald. Door geplande onderhoudswerkzaamheden in Dinteloord heeft de aanvoer enige hinder ondervonden.

De aanvoer van suikerbieten naar de fabriek in Dinteloord is dinsdag 24 oktober enkele uren vertraagd door werkzaamheden in het washuis. "Het gaat om geplande werkzaamheden, waarbij een looprol moest worden vervangen en geen bieten verwerkt konden worden", legt plantmanager Luc Kroes uit. "De werkzaamheden hebben zo’n 6 uur in beslag genomen, waardoor ook het laden is beïnvloed. Enkele telers hebben hier wat van gemerkt."

Bieten verwerken is een technische sport

Gepland onderhoud
Aan het begin van de campagne werd de aanvoer tijdelijk stilgelegd na een storing in het washuis. Daar staat de recente aanvoerstop los van. "Bieten verwerken is een technische sport", zegt Kroes. "Ieder jaar zijn er storingen. Soms groot, soms klein. Op het terrein staan wel 1.000 pompen en talloze andere installaties. Onderhoud is onvermijdelijk. In overleg met de Agrarische Dienst is het aan te voeren volume bieten teruggeschroefd. Iedere 1,5 tot 2 minuten komt er een vrachtwagen aan. Wordt de aanvoer niet verminderd, dan ontstaat een enorme file."

Storingen Vierverlaten bijzonder
De situatie op de productielocatie in Vierverlaten, Groningen, noemt Kroes zeer bijzonder. "Ik werk al 25 jaar bij Suiker Unie en heb nog nooit zoiets meegemaakt. Uiteraard is er kritiek op de storingen. Eens in de 25 jaar kan zoiets gebeuren. Daar is weinig aan te doen. Het is financieel niet rendabel om een tweede installatie stand-by te hebben staan voor een probleem wat zich bijna nooit voordoet."

Volgens Kroes hebben de storingen in Dinteloord en Vierverlaten niets te maken met het extra volume bieten dat deze campagne moet worden verwerkt. "Het areaal is uitgebreid en de opbrengsten zijn hoog. Echter, de capaciteit is per fabriek fors verhoogd, waardoor we het extra volume aankunnen."

  • 14 september: storing washuis Dinteloord
  • 3 oktober: transportband Vierverlaten geknapt
  • 15 oktober: transportband Vierverlaten wederom kapot
  • 24 oktober: gepland onderhoud washuis Dinteloord

Suikergehalte neemt toe
In week 6 bedraagt het gemiddeld suikerpercentage 17%, bij 10,34% tarra en een WIN van bijna 91. Uit veel gebieden worden nu bieten geleverd met percentages van 17% of meer. Traditioneel komen van Texel en de noordelijke teeltgebieden de zoetste bieten. Door de regen lopen tarrapercentages in sommige kleigebieden op. Overall neemt hij echter af. Dankzij een droge herfst was het percentage vorig jaar extreem laag, met 8,5%.

Fotocredit: Marianne van den Hoek (@MariannevdHoek1).

 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden