Suikergehalte stijgt

Bietenoogst voor bewaring gestart

17 November 2017 - Niels van der Boom

Suikerbietentelers zijn gestart met rooien voor de bewaring, zo meldt Suiker Unie. Dit zijn bieten die in december en januari moeten worden afgeleverd. Het suikergehalte is in negende campagneweek wederom licht toegenomen, net als het percentage tarra.

Suiker Unie schat in dat er in week 46 overal suikerbieten worden gerooid. In de week daarvoor was dat niet altijd het geval. De oogst krijgt momentum, omdat nu meer voor de bewaring wordt geoogst.

60

procent

van de suikerbieten is inmiddels geoogst

Ongeveer 40% van het totale areaal moet nog worden gerooid. Op de noordelijke kleigronden moet nog zo’n 46% worden geoogst, tegenover bijna 70% op de dal- en veengronden. Eind week 45 stond de teller op 58% (nog te rooien), tegenover 46% vorig jaar en 52% in 2015. Dat is te wijten aan een fors groter bietenareaal.

Zoete bieten
Het gemiddelde suikerpercentage komt in week 45 uit op 17,3% en is daarmee iets hoger dan vorige week. Texel en Limburg-midden/Peel scoren een gehalte van 18%. Het suikergehalte ligt iets hoger dan in 2016. Het WIN-gehalte blijft stabiel; rond 91.

Het percentage tarra ligt eveneens hoger dan vorig jaar; 11,5% gemiddeld in de negende campagneweek. In 2016 was dat 1% minder. De spreiding tussen grondtarra’s is groot. Die varieert van 16,6%, in Zuidelijk Flevoland, tot 6% in Limburg.

Geen retourbestellingen
Volgende maand wordt de aanvullende zaadbestelling voor 2018 geopend. Het is in 2018 niet langer mogelijk om bietenzaad retour te leveren. Onder de juiste omstandigheden is het zaad namelijk prima te bewaren, blijkt uit IRS-onderzoek.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten

Niels van der Boom

Niels van der Boom is senior redacteur akkerbouw bij Boerenbusiness. Hij bericht vooral over de aardappelmarkt. Wekelijks presenteert hij de Marktupdate Aardappelen.
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden