Campagne halverwege

Noorden moet nog meer dan helft van bieten rooien

24 November 2017 - Clarisse van der Woude

Met uitzondering van het noorden van het land, komen de bieten rap uit de grond. De eerste helft van de suikerbietencampagne zit erop.

Loonwerkers benutten de rooibare dagen, volgens Suiker Unie, goed. Grotere loonwerkers rooien soms dag en nacht door. Diverse telers hebben besloten om nu te rooien voor de laatste ronde. De laatste week is circa 11% van het areaal geoogst. Behalve in het noorden, loopt het werk goed door. Hier moet soms noodgedwongen met rooien worden gewacht op drogere omstandigheden.

33.035

hectare

bieten moet er nog uit

Vertraging in het noorden
De meeste vertraging is op de Noordelijk Dal/Veen gronden en op het Noordelijk Zand ontstaan, waar nog zo'n 10.000 hectare bieten in de grond zitten. Dat komt neer op nog niet de helft van de te rooien oppervlakte. In zijn totaliteit moest vanaf afgelopen maandag nog 38% van de bieten worden gerooid. In hectares is het zelfs nog maar liefst ruim 33.000 hectare. Dit is meer dan de voorgaande jaren. 

Ligplaatsen te klein
Door de in sommige gevallen onverwachte grote opbrengst, zijn de ligplaatsen te klein. Op een aantal plaatsen moet er eerst nog worden geladen, om de laatste bieten te kunnen rooien en in opslag te doen. Andere telers wijken uit naar een aanvullende locatie voor bietenopslag.

Wat betreft de kwaliteitscijfers, komt het suikergehalte in campagneweek 10 uit op 17,2%. Het tarrapercentage is licht opgelopen naar 12,39%. 

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden