Cosun innovation center

Restproduct uit biet meer waard dan suiker?

8 December 2017 - Clarisse van der Woude - 7 reacties

Zit de kans erin dat het restproduct van de suikerbiet op een dag meer waard is dan suiker? Sommige mensen menen van wel, zo bleek donderdag 7 december bij de opening van het Cosun innovation center in Dinteloord.

Mede-auteur is Sander Steins

Dat de spreektaal tijdens de feestelijke opening in het Engels was, zegt veel. De verwachtingen van wat het Cosun innovation center moet gaan presteren, zijn dan ook hoog. Zo’n 100 medewerkers, waarvan circa 70 wetenschappers, onderzoeken hoe er nog meer rendement uit een suikerbiet kan worden gehaald. 

Dit helpt de waarde van het gewas hoog te houden

Nieuwe toepassingen
Foodproducten waaronder voor bakery, glass cleaning en biobased, dat onder meer in shampoo en tandpasta zit, vormen de pijlers. Daar worden nieuwe toepassingen voor ontwikkeld; allemaal gericht op het opwaarderen van wat vroeger als reststroom werd gezien.

Op deze manier worden ook de gewassen opgewaardeerd en dit resulteert uiteindelijk in een hogere bietenprijs, stelt een van de aanwezigen. Dirk de Lugt, voorzitter van de Raad van Beheer van Cosun, drukt zich voorzichter uit: "Dit gaat helpen de waarde van het gewas hoog te houden." Het zou volgens ingewijden zelfs mogelijk moeten zijn dat het restproduct op een dag meer waard is dan suiker.De presentatie van het innovation center werd druk bezocht.

Bij de opening van het Cosun innovation center voerden het woord: Gert de Raaff (Director New Business & Innovation bij Cosun), Bert Pauli (plaatsvervangend commissaris van de Koning van de Provincie Noord-Brabant), Ruud van den Belt (burgemeester van de gemeente Steenbergen) Dirk de Lugt (voorzitter van de Raad van Beheer bij Cosun) en managementgoeroe Ben Tiggelaar.

Heb je een tip, suggestie of opmerking naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten
Ziektedruk - Bruine roest
Powered by Agroweer
Reacties
7 reacties
Westbrabander 8 December 2017
Dit is een reactie op dit artikel:
[url=http://www.boerenbusiness.nl/granen-grondstof/artikel/10876846/restproduct-uit-biet-meer-waard-dan-suiker][/url]
Laten we er maar niet op hopen dat de suiker zo goedkoop wordt, dat daardoor de restproducten meer waard worden.
hans 8 December 2017
nog niet zo lang geleden nog 150 gulden per ton
hoe ver kun je zakken.
Abonnee
stevia 8 December 2017
je kunt ook andersom (positief) reageren. als de rest producten een extra opbrengst genereren is dat toch mooi?
Kjol 8 December 2017
Binnen 15 jaar draait de fabriek 8 maand per jaar bieten dankzij winterbieten. In het najaar gezaaid, vanaf begin juli oogsten.
CS 9 December 2017
Zo vormen er minder negatieve reacties tussen suikerbiet vs suikerriet. Kunnen wij die discussies ook uit de weg. Hoe meer er uit de biet gehaald wordt hoe beter.
Gait 9 December 2017
Heimwee naar CSM tijd! Toen was boeren nog zorgeloos,met dik gesmeerde boterham!
Abonnee
erik 9 December 2017
vroeger was alles beter. ga terug naar de oertijd
Duitser 10 December 2017
Jullie boffen nog met jullie top prijzen, hier gaan veel bieten de biogas in dan Kun je de prijs wel raden
U kunt niet meer reageren.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Schrijf je in en ontvang elke dag het laatste nieuws in je inbox

Interview Arwin Bos (Cosun)

'Waterkwaliteit is bij Cosun een topprioriteit'

Nieuws Suikerbieten

Cosun draait eerste biobietencampagne dit jaar

Nieuws Agribusiness

Cosun stelt nieuwe financiële baas aan

Nieuws Ondernemen

Vreugdenhil stapt met Cosun in plantaardige melk

Bel met onze klantenservice 0320 - 269 528

of mail naar support@boerenbusiness.nl

wil je ons volgen?

Ontvang onze gratis Nieuwsbrief

Elke dag actuele marktinformatie in je inbox

Aanmelden